Δράση και Δημιουργία Ξανά φουσκώνουν τη δεξιά όχθη του Ποταμιού και ζημιώνουν τη Ν.Δ

13.1.15


Πριν από μερικές μέρες, το κόμμα «Δράση» ανακοίνωσε την εκλογική του συνεργασία με το Ποτάμι ενώ το κόμμα «Δημιουργία Ξανά» ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές.

Λίγοι θα περίμεναν ότι οι αποφάσεις αυτών δυο μικρών σχηματισμών μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά είναι πολύ πιθανό τελικά να τα καταφέρουν. Αν ρίξετε μια ματιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια σημαντική ροή ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το Ποτάμι.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές κι όσο εδραιώνεται ένα κλίμα απόλυτης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά εκτιμώ ότι η ροή αυτή θα ενισχυθεί καθώς σιγά-σιγά η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία θα μοιάζει μάταιη, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από μη παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.

Κατά τη γνώμη μου, η ροή αυτή οφείλεται κυρίως στις προαναφερθείσες επιλογές της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά. H Δράση υπήρξε πάντοτε ένα κόμμα με επιρροή δυσανάλογη της εκλογικής του επίδοσης καθώς συμβόλιζε τις ελπίδες πολλών φιλελεύθερων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για ένα σύγχρονο δεξιό κόμμα, μακριά από τις ακροδεξιές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά. Αρκετοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε έλεγαν ότι «θα ψηφίζαμε τη Δράση αν υπήρχε προοπτική εισόδου στη Βουλή». Σήμερα, όλοι αυτοί απελευθερώνονται.

Θυμίζω ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η Δράση έλαβε 1,8% ενώ η Δημιουργία Ξανά που υπήρξε επίσης ελκυστική σε αυτό το ακροατήριο έλαβε 2,15%. Τα ποσοστά αυτά είναι μεν μικρά αλλά διόλου ασήμαντα για τα σημερινά μικρά κόμματα που διεκδικούν τη 3η θέση.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις ονειρώξεις διαφόρων επαγγελματιών της Κεντροαριστεράς, το Ποτάμι ενδέχεται πράγματι να καταγράψει μια σημαντική επίδοση στις πρώτες εκλογές, κυρίως όμως λόγω του σημαντικού ανοίγματος του στην Κεντροδεξιά.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να ανατραπούν στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών καθώς το ακροατήριο αυτό ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά από το κλίμα απόλυτου φόβου που θα επικρατήσει και να επιλέξει τον Αντώνη Σαμαρά, όπως ακριβώς έκανε και τον Ιούνιο του 2012.