Δράση και Δημιουργία Ξανά φουσκώνουν τη δεξιά όχθη του Ποταμιού και ζημιώνουν τη Ν.Δ

13.1.15


Πριν από μερικές μέρες, το κόμμα «Δράση» ανακοίνωσε την εκλογική του συνεργασία με το Ποτάμι ενώ το κόμμα «Δημιουργία Ξανά» ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές.

Λίγοι θα περίμεναν ότι οι αποφάσεις αυτών δυο μικρών σχηματισμών μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά είναι πολύ πιθανό τελικά να τα καταφέρουν. Αν ρίξετε μια ματιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια σημαντική ροή ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το Ποτάμι.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές κι όσο εδραιώνεται ένα κλίμα απόλυτης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά εκτιμώ ότι η ροή αυτή θα ενισχυθεί καθώς σιγά-σιγά η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία θα μοιάζει μάταιη, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από μη παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.

Κατά τη γνώμη μου, η ροή αυτή οφείλεται κυρίως στις προαναφερθείσες επιλογές της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά. H Δράση υπήρξε πάντοτε ένα κόμμα με επιρροή δυσανάλογη της εκλογικής του επίδοσης καθώς συμβόλιζε τις ελπίδες πολλών φιλελεύθερων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για ένα σύγχρονο δεξιό κόμμα, μακριά από τις ακροδεξιές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά. Αρκετοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε έλεγαν ότι «θα ψηφίζαμε τη Δράση αν υπήρχε προοπτική εισόδου στη Βουλή». Σήμερα, όλοι αυτοί απελευθερώνονται.

Θυμίζω ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η Δράση έλαβε 1,8% ενώ η Δημιουργία Ξανά που υπήρξε επίσης ελκυστική σε αυτό το ακροατήριο έλαβε 2,15%. Τα ποσοστά αυτά είναι μεν μικρά αλλά διόλου ασήμαντα για τα σημερινά μικρά κόμματα που διεκδικούν τη 3η θέση.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις ονειρώξεις διαφόρων επαγγελματιών της Κεντροαριστεράς, το Ποτάμι ενδέχεται πράγματι να καταγράψει μια σημαντική επίδοση στις πρώτες εκλογές, κυρίως όμως λόγω του σημαντικού ανοίγματος του στην Κεντροδεξιά.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να ανατραπούν στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών καθώς το ακροατήριο αυτό ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά από το κλίμα απόλυτου φόβου που θα επικρατήσει και να επιλέξει τον Αντώνη Σαμαρά, όπως ακριβώς έκανε και τον Ιούνιο του 2012.

7 σχόλια:

 1. Η επιρροή της Δράσης περιορίζεται στο ποσοστό της. Πιο πολύ για την φυγή ψηφοφόρων ευθύνεται η άθλια και καταστροφική στροφή του Σαμαρά προς τα άκρα δεξιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ένα κατα ομολογια του ιδιου Σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα, πως μπορεί να δεχεται στελέχη με φιλελευθερη ιδεολογια (στην προκειμένη περιπτωση ο φιλελευθερισμός αφορα μόνο την οικονομία). Ειναι αρκετα αντιφατικό, το Ποταμι προσπαθωντας να ισορροπήσει σε δυο βαρκες μαλλον θα πεσει στη θαλασσα.
  Μερα με τη μερα επιβεβαιώνεται οτι το Ποταμι είναι 'οπου φυσαει ο ανεμος' και σιγα -σιγα θα ξεφουσκωσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να προσελκύσει αυτούς τους ψηφοφόρους- πχ με υποψήφιους σαν τον Φαρμάκη, Βερούτη, Καισάριο.. Αλλά αυτή την φορά όμως είναι πολύ πιό δύσκολο απο τον Ιουνιου του 2012. Πρώτον- τότε η Γερμανία ήθελε να μας διώξει απο το ευρώ και θα το έκανε με Σύριζα κυβέρνηση-αφορμή έψαχνε- τώρα υπάρχει πλεόνασμα- εχουν δοθεί ένα σωρό λεφτά στις τράπεζες, Ο Συριζα έχει μετακινηθεί πολύ περισσότερο προς το κέντρο. Δεύτερον- έχουμε όλοι ζήσει την άθλια κυβέρνηση Σαμαρά (στα κοινωνικά ζητήματα- πολύ συντηριτική/δεξιά- στα οικονομικά όσο αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην διαπλοκή- μακράν η πιό διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη κυβέρνηση της χώρας- και θα το δείτε αύτο τους επόμενους μήνες). Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς Σαμαρά.


  δέν εχω καταλάβει πάντως γιατί και με τί σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑΣ θα ήθελε δεύτερο γύρο εκλογών. Δεν θα έπαιρνε περισσότερους ψήφους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το νεοφιλελεύθερο 0.9% δεν κόβει τίποτα από την ΝΔ.
  Η δε τελευταία, έχει κάνει ρελάνς με δύο κορυφαίους νεοφιλελεύθερους, τον Καισάριο και τον Βερούτη. Γι' αυτό και θα πατώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. H ΝΔ με λαικίστικη πολιτική από την άνοιξη του 2014 και μετά (και ιδιαίτερα μετά τις Ευρωεκλογές), έχει οδηγήσει αρκετούς ψηφοφόρους της σε αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Υπάρχει κόπωση: δεν γίνεται να επικαλούμαστε τον κίνδυνο του αποτελέσματος των εκλογών τώρα και για 2 χρόνια να μην αναλογιζέται κανείς τις συνέπειες της απραξίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ή τα αποτελέσματα των θυσιών στο βωμό των παλαιοκομματικών πρακτικών. Το Ποτάμι προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή με σοβαρές μετριοπαθείς θέσεις και ανθρώπους που για ορισμένους αξίζει να δοκιμασθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τι άλλο θα βρεις να προσάψεις στο Ποτάμι. Ακόμα και το Τζήμερο τους χρεώνεις, ενώ είναι προφανές και σε πεντάχρονα πως ο Τζήμερος δεν θα κατέβει ακριβώς επειδή δεν τον δέχτηκε το Ποτάμι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πόσο κολλημένοι ειναι μερικοί;;; Αν κάνετε μια μικρή έρευνα θα δείτε μόνοι σας οτι το άρθρο εχει απόλυτο δίκιο. Πολλά από τα μέλη της ΔΞ είτε έθεσαν υποψηφιότητα είτε σκοπεύουν να ψηφίσουν ποτάμι ελλείψει άλλων σοβαρότατων επιλογών. Το ποτάμι δε αυτές τις εκλογές θα ειναι ευνοημένο και γι αυτο το λόγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή