Εμείς, οι...λιγότερο Έλληνες που δεν θα ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές

24.1.15


Προσπαθώ εδώ και καιρό να διαχειριστώ την οργή μου και να κάνω ένα μικρό σχόλιο για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δεν έχουν πρακτικά το δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όπως δεν είχαν και σε όλες τις προηγούμενες.

Η οργή μου είναι αυτή τη φορά πολλαπλάσια καθώς ανάμεσα τους είμαι πλέον κι εγώ και δυστυχώς συχνά όλοι κινητοποιούμαστε όλοι παραπάνω για ένα υφιστάμενο πρόβλημα όταν μας αγγίζει. Στις 27 Οκτωβρίου είχα τονίσει ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες μετανάστες να ψηφίσουν στις ελληνικές πρεσβείες αλλά δυστυχώς τίποτα δεν συνέβη.

Όλοι μας λένε ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά κανείς δεν ζήτησε να ακολουθήσει η Ελλάδα την κοινή ευρωπαϊκή πρακτική που θέλει τις περισσότερες δυτικές χώρες να επιτρέπουν στους πολίτες τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε πρεσβείες και προξενεία. Πριν από μερικούς μήνες, στην Ελλάδα στήθηκαν εκλογικά τμήματα για τους Βούλγαρους πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας. Δεν είναι δηλαδή ότι ζητάμε και τίποτα φοβερά εξεζητημένο.

Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων μεταναστών είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας.  Οι Έλληνες μετανάστες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό με ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο. Συνήθως διατηρούν και τη...σπουδαία ιδιότητα του Έλληνα φορολογούμενου. Οι περισσότεροι μάλιστα έφυγαν τα τελευταία χρόνια και είναι στην πλειοψηφία τους νέοι με αξιόλογα τυπικά προσόντα.

Με όλον τον σεβασμό στις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας, εκτιμώ ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή του συνόλου του πολιτικού συστήματος το να μην μπλέξει με όλους αυτούς Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα, έχουν κάνει τις συγκρίσεις τους με αυτό που συνάντησαν εκεί που πήγαν και γνωρίζουν πολύ καλά τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα.

Κρίμα.