Για τις αληθινές μεταρρυθμίσεις που έγιναν χωρίς να τις επιβάλει κανένα Μνημόνιο

16.1.15


Του Κώστα Ζίβα*

Γιατί, γενικά, τα κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δεν αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα τα χρόνια της κρίσης; Η απάντηση δεν κρύβεται ούτε πίσω από φόρους, ούτε πίσω απο το χρέος, ούτε πίσω από παροχές-ελεημοσύνες για τις οποίες συζητούν μόνιμα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν κρύβεται πίσω από συνωμοσίες, θησαυρούς με πετρέλαια και τράπεζες της Ανατολής για τις οποίες συζητούν όσοι διαβάζουν ανυπόληπτα blog τα οποία και έχουν δηλητηριάσει την κριτική σκέψη του κόσμου.

Η απάντηση βρίσκεται στον υψηλό βαθμό διαφάνειας, αξιοκρατίας, ισονομίας, ισότητας, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διακριτό διαχωρισμό κράτους-κυβέρνησης  που έχουν καταφέρει όλα αυτά τα κράτη. Από εκεί περνά πρώτα η ευημερία ενός λαού. Αυτά είναι η αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή πλούτου γιατί πετρέλαιο έχει και η Νορβηγία και η Νιγηρία . Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα και αυτό ήταν και το βασικό μέλημα της προηγούμενης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Εν μέσω του δυσβάσταχτου μνημονίου λόγω του χρέους και του ελλείμματος που μας φόρτωσε η διακυβέρνηση Καραμανλή και μόνο σε 2 χρόνια ψηφίστηκαν νομοσχέδια-τομή που μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτά τα κράτη.

Διαύγεια, καμιά πράξη στο δημόσιο δεν έχει ισχύ αν δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Ο πολίτης μπορεί άμεσα να ελέγξει τις αποφάσεις κρατικών οργάνων. Εκατομμύρια ευρώ εξοικονομήθηκαν αμέσως. H Διαύγεια βραβεύτηκε φέτος στον 19ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πληροφορικής που διεξάχθηκε στο Μεξικό. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε 3 φορές να  ακυρώσει τη Διάυγεια, γιατί άραγε;

OpenGov, στελέχωση του κράτους με τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Διαφάνεια στην επιλογή των κρατικών λειτουργών. Αντί να βελτιωθεί και να ενισχυθεί αυτός ο θεσμός, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζελου γέμισε όλες τις θέσεις με καθαρά κομματικά κριτήρια (Υπήρχε μάλιστα και αναλογία 4-2-1). Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αθρόες παραιτήσεις κρατικών λειτουργών μόλις προκυρήχθηκαν οι εκλογές τον Δεκέμβριο αφού ο καθένας απ’ αυτούς είχε χτίσει κομματική πελατεία με τα δικά μας λεφτά.

Νόμος για τα πανεπιστήμια, ο οποίος ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή και πλέον αλλάζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρόλα τα πισωγυρίσματα των σημερινών κυβερνώντων.
Καλλικράτης, δημιουργία μεγαλύτερων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποκέντρωση, περισσότερη αυτονομία από την κεντρική διοίκηση.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλες τις συναλλαγές του κράτους και των δομών του. Εξοικονόμηση πόρων, ταχύτερη διεκπεραίωση συναλλαγών. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία αμέσως εξοικονόμησε δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή δημιουργήθηκαν: Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Άρση του Τραπεζικού Απορρήτου, Φορολόγηση των Offshore, Νόμος για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος. Δεν προέκυψαν οι συλλήψεις μεγάλων οφειλετών από το πουθενά.

Μπορείτε να θυμηθείτε έστω μια μεταρρύθμιση της συγκυβέρνησης Σαμαρα-Βενιζέλου; Μπορείτε να αναφέρετε μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν τις επέβαλε κανένα μνημόνιο αλλά το όραμα για μια Ελλάδα της Ευρώπης και αυτή η προσπάθεια πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί. Το ΚΙΝΗΜΑ εγγυάται ότι στην επόμενη βουλή θα είναι η δύναμη πραγματικών αλλαγών.

*O Κώστας Ζίβας είναι υποψήφιος Βουλευτής Λασιθίου με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Cna.gr.