Ο νέος ήρθε, το νέο ακόμα το περιμένουμε

26.1.15


Το video με τον 41χρονο Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει με πολιτικό όρκο τη διακυβέρνηση της χώρας περιέχει πολλές και όμορφες εικόνες που αυθόρμητα σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορεί και τελικά να πάνε όλα καλά για τη χώρα, κάτι που υποθέτω ότι ο κάθε Έλληνας εύχεται.

Το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού είναι καθαρό και λυτρωτικά ασυνήθιστο για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Γέννημα-θρέμμα της περίφημης μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγέτη αυτής της χώρας χωρίς να κουβαλάει κάποιο βαρύ επώνυμο, χωρίς να διαθέτει κάποια προκλητική οικονομική άνεση.

Παρ' όλα αυτά, φοβάμαι ότι αυτή η εικόνα αποπροσανατολίζει και αποκοιμίζει την ελληνική κοινωνία. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όμως αυτά δεν τον εμπόδισαν να χρησιμοποιήσει ένα, συχνά χυδαία, λαϊκίστικο πολιτικό λόγο για να εκτιναχθεί από το 4% στο 46%. Ο Τσίπρας είναι νέος αλλά δεν έκανε τίποτα το αληθινά νέο για να φτάσει μέχρι εδώ γι' αυτό και στο υπουργικό του συμβούλιο θα υπάρχουν ελάχιστοι με προφίλ σαν τον δικό του.

Επίσης, η εικόνα αυτή είναι ημιτελής. Δεν περιλαμβάνει τον Πάνο Καμμένο, τον αρχηγό μιας «πιο σοβαρής Χρυσή Αυγής», που αν υπήρχε ο τίτλος του Εθνικού Συκοφάντη θα τον είχε κατακτήσει από τα πρώτα του πολιτικά βήματα. Ο νεαρός Τσίπρας μέσα σε 10 λεπτά δέχθηκε να αποτελέσει το πλυντήριο του συγκεκριμένου ανθρώπου, κάτι που με λύσσα θα καταδίκαζε αν το είχε κάνει οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός.

Κατά συνέπεια, παραμένω φοβερά επιφυλακτικός για τις προοπτικές του νέου πρωθυπουργού της χώρας καθώς ανήκω στη γενιά που είδε να συντρίβονται από αυτήν την κρίση άνθρωποι με πολλαπλάσιο πολιτικό εκτόπισμα από τον Αλέξη Τσίπρα. Θυμίζω ότι δεν άντεξε ο Γιώργος Παπανδρέου του 44%, δεν άντεξε ούτε ο Αντώνης Σαμαράς που απόλαυσε την παθιασμένη στήριξη όλων των Ελλήνων ολιγαρχών.

Δεν ξέρω τι έχει διδαχθεί ο Αλέξης Τσίπρας από την κρίση αλλά εγώ αρχίζω να σκέφτομαι να χτυπήσω τατουάζ τη φράση «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».