Ο νέος υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι οι προτζέκτορες κάνουν κακό στη διδασκαλία

30.1.15


Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο 72χρονος μέντορας του Αλέξη Τσίπρα από τα χρόνια των σπουδών του, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας και οι απόψεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς ξενίζουν.

Πολύ πρόσφατα, στις Απριλίου του 2014, έγραφε στην Αυγή:

Η διδακτική σχέση είναι σχέση ενσώματη. Δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά περιλαμβάνει τον τόνο, την ένταση, το χρώμα και τους κυματισμούς της φωνής, το βλέμμα, το χαμόγελο, την έκφραση του προσώπου, τη χειρονομία, την κίνηση του σώματος ολόκληρου. Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω. Ακόμη κι αν -ή επειδή- είναι κακής ποιότητας και λερώνουν. Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν.
(...)
Παρά τα λογής εμπόδια, δεν μας επιτρέπεται να αμελούμε ή να υποβαθμίζουμε το μέτωπο της διδακτικής σχέσης. Γιατί από εκεί αρχίζουν όλα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που ονειρευόμαστε, εκεί όπου βρισκόμαστε και όπως μπορούμε να τις οργανώσουμε. Διευρύνοντας κάθε στιγμή μέσα στην τάξη και γύρω από την τάξη τα όρια του εφικτού. Χωρίς να περιμένουμε. Γιατί η διδακτική σχέση είναι υπόθεση της κοινωνίας. Όχι μιας κυβέρνησης. Ούτε καν μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Όσο δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, τόσο παραμένουμε έρμαια της τρέχουσας μοίρας μας. Αφού το μέλλον αρχίζει πάντα από τη διδακτική σχέση. Και από σήμερα.

Αν ενοχλούν οι προτζέκτορες τον κ. Μπαλτά, φαντάζομαι τη γνώμη έχει για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Ελπίζω να μην αφαιρέσει και τις λάμπες από τα σχολεία, μιας και με τα λυχνάρια δημιουργείται μια καλύτερη ατμόσφαιρα μάθησης.

12 σχόλια:

 1. προφανώς και έχει δίκιο. ο άνθρωπος δεν είπε για tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές… είπε για projectορες/powerpoints κλπ ξερόλα κ. παραπολιτικέ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πλήρης διαστρέβλωση της δήλωσης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ίσως ο αρθογράφος κατηγορεί την έλλειψη projectors στα μαθητικά του χρόνια και την καθιστά υπέυθυνη για την έλλειψη παιδείας του ιδίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λαικίζεις και υπερβάλλεις Παραπολιτικέ.
  Έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν μπορώ να πω ότι το επίπεδο διδασκαλίας επηρεάζεται από τους προτζέκτορες. Από τον δάσκαλο επηρεάζεται - ο καθένας διαλέγει αυτό που νομίζει αλλα στο τέλος είναι η προσωπική επαφή με τον μαθητή που κάνει έναν δάσκαλο μεταδοτικό ή όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι υπολογιστές, οι προτζέκτορες και τα λοιπά έχουν νόημα σε τάξεις των 14 παιδιών το πολύ. Σε τάξεις των 25 παιδιών και στις συνθήκες των ελληνικών σχολείων με ανυπεράσπιστους δασκάλους, ελαττωματικό εξοπλισμό και ανεπαρκείς εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και εκπαιδευτικό υλικό, μόνο ταλαιπωρία φέρνουν.
  Το πρωτεύον είναι να γίνουν οι τάξεις ολιγομελείς και οργανωμένες.
  Οι προτζέκτορες θα πρέπει να έρθουν σε επόμενη φάση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και γιατι εχει δικιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγώ, ως μεγαλύτερος, θυμάμαι την εποχή που γράφαμε σε πλάκα με κοντύλι και σβήναμε με βρεγμένο σφουγγαράκι. Όταν μετά από 2-3 χρόνια καταργήθηκαν οι πλάκες και γράφανε τα πρωτάκια σε χαρτί, υπήρχαν αντιρρήσεις και ενστάσεις, τι πράγματα είναι αυτά, τα παιδιά πρέπει... κ.λπ. κ.λπ.
  Μην παραβλέπουμε, 70άρης είναι και ο Μπαλτάς θυμάται τα νεανικά του με τις κιμωλίες που προκαλούν και έκζεμα στα χέρια των καθηγητών... Τα τεχνοφασιστικά μέσα τα έμαθε σε μεγάλη ηλικία και τον δυσκολεύουν κάπως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. έχω την εντύπωση πως με την κυβέρνηση Συριζα θα γελάσει λιγάκι το χειλάκι μας .... κάτι που επιβεβαιώνεται και από το άρθρο του κυρίου Μπαλτά στην Αυγή ... οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου ... έχουν μείνει σε αντιλήψεις και πρακτικές μιας άλλης εποχής ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έχεις ιδέα τι εστί Μπαλτάς, γατάκι Παραπολιτικέ; Συμβιβάσου με Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλο, και άσε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Άρα λες όχι σε χρήση "projectορες/powerpoints κλπ"; Αλήθεια το κλπ σε τι αναφέρεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πολύ καλά τα λέει ο Μπαλτάς. Είναι έτσι. Βεβαίως και υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί που δεν μαθαίνουν το ...μάθημά τους και για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους διαβάζουν το power point και νομίζουν ότι κάνουν μάθημα. Δεν έχετε παρά να πάτε σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Ο ομιλητής δεν ξεκολλάει τα μάτια από το χαρτί.
  Έντονα το βλέπει κανείς στους ομιλητές στη Βουλή όπου οι περισσότεροι από τους βουλευτές διαβάζουν την ομιλία τους , κατά παράβαση του κανονισμού που θέλει τον ρήτορα απλώς να συμβουλεύεται τις σημειώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή