Ο νέος υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι οι προτζέκτορες κάνουν κακό στη διδασκαλία

30.1.15


Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο 72χρονος μέντορας του Αλέξη Τσίπρα από τα χρόνια των σπουδών του, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας και οι απόψεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς ξενίζουν.

Πολύ πρόσφατα, στις Απριλίου του 2014, έγραφε στην Αυγή:

Η διδακτική σχέση είναι σχέση ενσώματη. Δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά περιλαμβάνει τον τόνο, την ένταση, το χρώμα και τους κυματισμούς της φωνής, το βλέμμα, το χαμόγελο, την έκφραση του προσώπου, τη χειρονομία, την κίνηση του σώματος ολόκληρου. Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω. Ακόμη κι αν -ή επειδή- είναι κακής ποιότητας και λερώνουν. Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν.
(...)
Παρά τα λογής εμπόδια, δεν μας επιτρέπεται να αμελούμε ή να υποβαθμίζουμε το μέτωπο της διδακτικής σχέσης. Γιατί από εκεί αρχίζουν όλα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που ονειρευόμαστε, εκεί όπου βρισκόμαστε και όπως μπορούμε να τις οργανώσουμε. Διευρύνοντας κάθε στιγμή μέσα στην τάξη και γύρω από την τάξη τα όρια του εφικτού. Χωρίς να περιμένουμε. Γιατί η διδακτική σχέση είναι υπόθεση της κοινωνίας. Όχι μιας κυβέρνησης. Ούτε καν μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Όσο δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, τόσο παραμένουμε έρμαια της τρέχουσας μοίρας μας. Αφού το μέλλον αρχίζει πάντα από τη διδακτική σχέση. Και από σήμερα.

Αν ενοχλούν οι προτζέκτορες τον κ. Μπαλτά, φαντάζομαι τη γνώμη έχει για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Ελπίζω να μην αφαιρέσει και τις λάμπες από τα σχολεία, μιας και με τα λυχνάρια δημιουργείται μια καλύτερη ατμόσφαιρα μάθησης.