O Σαμαράς δεν είναι μαλάκας, ο Παπανδρέου δεν είναι Γιωργάκης, ο Καραμανλής δεν είναι μπούλης

10.1.15


Ένας δημοσιογράφος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «μαλάκα» και μιας και η χώρα έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, αυτό έγινε ξαφνικά το πρώτο θέμα της δημόσιας συζήτησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Όσοι υπερασπίζονται τη χρήση τέτοιων όρων στον πολιτικό διάλογο, δεν υποτιμούν μόνο την αξία της ευγένειας αλλά άθελα τους προσφέρουν κι ένα άλλοθι στους εκάστοτε αντιπάλους τους, αυτό της βλακείας.

Αν αποκαλείς κάποιον ηλίθιο ή βλαμμένο ή μαλάκα, οφείλεις παράλληλα να του αναγνωρίσεις και κάποιου τύπου ακαταλόγιστο. Επίσης, όταν μιλάμε για πρόσωπα που έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, οφείλεις να χαρακτηρίσεις και τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους ψηφοφόρους τους με τον ίδιο τρόπο. Ένας λαός που ψηφίζει μονίμως «μαλάκες», δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει πάντα δίκιο και να μην έχει φταίξει ποτέ και πουθενά.

Κατά συνέπεια, ούτε ο Σαμαράς είναι μαλάκας, ούτε ο Παπανδρέου είναι «Γιωργάκης», ούτε ο Καραμανλής είναι μπούλης. Οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν εξ ορισμού πολιτικό χαρακτήρα και μόνο πολιτικά πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Τέλος, όταν χαρακτηρίζεις δημόσια έναν πολιτικό σου αντίπαλο με τέτοιο τρόπο, συνήθως υπονοείς ότι εσύ είσαι ατομικά πολύ εξυπνότερος από αυτόν, κάτι που τελικά νιώθεις ότι σε καθιστά καλύτερο πολιτικό, πιο πολύ κι από την υπεροχή των ιδεών σου. Παρ' το αλλιώς γιατί στην καλύτερη θα καταντήσεις Βενιζέλος και στη χειρότερη Χρυσαυγίτης.

22 σχόλια:

 1. Ο γιωργακης ειναι το ιδιο με το μαλακας ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι όμως ο Σαμαράς είναι μαλάκας.
  Το έχει πει και ο ίδιος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι που είσαι επιφυλακτικός απέναντι στις δημοσκοπήσεις!!!


  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λυπάμαι πολύ αλλά και ο Καραμανλής είναι μπούλης και ο Παπανδρέου είναι Γιωργάκης και ο Σαμαράς είναι μαλάκας! Και φυσικά -συμφωνώ μαζί σου- ακριβώς με τον ίδιο χαρακτηρισμό- επίθετο χαρακτηρίζονται και οι ψηφοφόροι που τους εξέλεξαν. Να θυμίσω παλαιότερη θέση της παραπολιτικής ότι οι πολιτικοί που κυβερνούν είναι η προβολή της κοινωνίας μας. Εκτός αν άλλαξες γνώμη !
  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευάγγελος Κορκολής10 Ιανουαρίου 2015 - 7:00 μ.μ.

  Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά. Ο δημοσιογράφος εξέφρασε μια άποψη που μοιράζονται αρκετοί εντός και εκτός συνόρων. Αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτή η άποψη, ας πάνε στη κουζίνα τους να βάλουν ένα ποτήρι ξύδι να πιουν. Υπάρχουν σημαντικά θέματα να ασχοληθεί κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ευχή και κατάρα10 Ιανουαρίου 2015 - 7:04 μ.μ.

  Ο Αρβανίτης υποτίθεται ότι είναι θεσμικός δημοσιογράφος. Έχει χρόνια δουλέψει μάλιστα και σε κρατικό κανάλι. Απ'την άλλη δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο δημοσιογράφο να αποκαλεί κάποιον πολιτικό με ένα τέτοιο χαρακτηρισμό. Νομίζω ότι η προσφυγή σε τέτοιους τρόπους δείχνει και μειωμένη παιδεία και έλλειψη συγκροτημένης επιχειρηματολογίας-από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο τουλάχιστον.
  Το άτομο αυτό έχει στο παθητικό του κάτι πολύ-πολύ χειρότερο: λοιδώρησε συναδέλφους του δημοσιογράφους, ΣΑΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ τους πια, επειδή απεργούσαν ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Σημαντική λεπτομέρεια: ο σταθμός στον οποίο είναι Διευθυντής δηλώνει ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ. Κατ'εμέ αυτό έπρεπε να γίνει μείζον θέμα, γιατί έχει μια σημειολογία πολύ φορτωμένη και είναι σίγουρο ότι αν αυτό το άτομο πάρει εξουσία στα χέρια του θα τη διαχειριστεί με τον τρόπο που παρουσίασε ως τώρα το ήθος του.


  Υ.Γ. Το Γιωργάκης-που το χρησιμοποιώ κι εγώ πάρα πολύ, είναι πολιτικός χαρακτηρισμός και όχι ύβρις. Θέλει να δείξει εμφατικά δυό πράγματα: ότι είναι σαν γυιός που έχει την όποια πολιτική ιδιότητα και ότι, παρόλο ότι κατάφερε να γινει ακόμη και Πρωθυπουργός-δεν είναι της ώρας να εξηγήσουμε το πώς-δεν έδειξε να είναι ώριμος όσο θα οφειλόταν να αντιστοιχεί σε μια τόσο υψηλή θεσμική ιδιότητα. Ο Σαρκοζύ έδωσε τον τόνο για τις ποιότητες του Παπανδρέου σαν πολιτικού όχι τόσο με τα δημοσιευμένα στον παγκόσμιο τύπο "γαλλικά" του όσο με την απαξιωτική δήλωση(σε κάπως ελεύθερη μετάφραση):"Ο Παπανδρέου δεν είναι ένας θεσμικός πολιτικός, είναι ένας πολιτικάντης!" Μάλιστα αν κάτσεις και το ψάξεις ποιοες νοηματικές συμπαραδηλώσεις θετικές, για το homme d´etat(που αλίμονο δεν μπορεί να φτάσει ο Παπανδρέου) και αρνητικές,μ'εκείνο το αμφίσημο simple δίπλα στο politicien, τότε καταλαβαίνεις το μέγεθος της απαξίωσης. Θάχε ενδιαφέρον να συγκρίνουμε και τις δύο επιστροφές στην ενεργό πολιτική, δηλαδή Παπανδρέου και Σαρκοζύ. Ο Σαρκοζύ μοιάζει να τα πηγαίνει θεαματικά καλύτερα απ'τον αναμενόμενα αποκαρδιωτικό ΓΑΠ.


  http://blogs.lexpress.fr/jungle-finance/2011/11/03/au-g20-sarkozy-juge-que-papandreou-nest-pas-un-homme-detat/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το υποκοριστικό παραπέμπει σε εποχή πριν τη μαλακία. Είναι ένα είδος ανωριμότητας που δεν εκδηλώνεται σαν συνέπεια αυνανισμού αλλά ψυχικού νανισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. “Σκληρή κριτική από το εξωτερικό για τον ακροδεξιό, Αντώνη Σαμαρά”

  Την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη σφαγή του «Charlie Hebdo», σχολιάζει το γνωστό γαλλικό περιοδικό «L” Express», χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο του «Charlie Hebdo» με λεζάντα:

  «Είναι σκληρό να σε αγαπάνε μαλάκες»…

  Το περιοδικό αναφέρεται σε προσπάθειες που έγιναν εντός και εκτός Γαλλίας, από διάφορους πολιτικούς και κόμματα, για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

  Ως κορυφαίο παράδειγμα αναφέρει τη δήλωση του κ. Σαμαρά και τονίζει ότι «εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο Σαμαράς χρησιμοποίησε την τραγωδία, για να επιτεθεί στους πολιτικούς του αντιπάλους».


  **********************************  Να και η Απάντηση του Κώστα Αρβανίτη στη Μαρία Σπυράκη...

  Η απάντηση του Κώστα Αρβανίτη στην εκπρόσωπο της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που ζητά την απομάκρυνση του, από τον ρ/σ Στο Κόκκινο, με αφορμή την αναφορά του στο δημοσίευμα της «L' express» για Σαμαρά σε εκδήλωση για την ελευθερία του τύπου στη Λαμία.

  Η σημερινή ανακοίνωση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ που ζητά την κεφαλή ενός δημοσιογράφου επί πίνακι, επιβεβαιώνει πλήρως τον τίτλο της χθεσινής εκδήλωσης στη Λαμία «η είδηση υπό διωγμό». Στην Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά όχι μόνο η είδηση, αλλά ακόμα και τα σχόλια είναι υπό διωγμό. Και επειδή ουδέποτε υπήρξα υβριστής, αλλά στέκομαι στην ουσία των γεγονότων, θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να απολογείται όχι μόνο γιατί επιχείρησε να αξιοποιήσει μικροπολιτικά το αποτρόπαιο έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε 10 συναδέλφους μου, αλλά και γιατί εξέθεσε τη χώρα διεθνώς.

  Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «L' express», παραφράζοντας τη γελοιογραφία του Charlie Hebdo έγραψε "C'est dur d'être aimé par des cons" αναφερόμενη ονομαστικά στον κ. Σαμαρά, του οποίου το ρατσιστικό παραλήρημα έκανε το γύρο του κόσμου. Η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν, θα ήταν χρήσιμο να ασχοληθεί με την τρωθείσα εικόνα της χώρας και να αφήσει τους δημοσιογράφους που δεν κρύβουν τις ειδήσεις κάτω από τα μαξιλάρι τους, να κάνουν τη δουλειά τους.

  Η απαίτηση της εκπροσώπου της ΝΔ για απομάκρυνση απόλυση δημοσιογράφου από το Κόκκινο εντάσσεται στην πάγια κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει την χώρα στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως (99η) σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του τύπου.

  Επισυνάπτουμε την συγκεκριμένη γελοιογραφία για να απαντήσει η κυρία Σπυράκη επί της ουσίας, όχι μόνο στην Γαλλική εφημερίδα, αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες που την αναπαράγουν μαζικά.

  Για τον 105,5 Στο Κόκκινο

  Κώστας Αρβανίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Βρε νεοφιλελεύθεροι δεξιούληδες "σοσιαλιστές", θα φάτε μαύρο στις 25 Γενάρη, που θα πέσει σύννεφο... Και οι δύο- Γιωργάκης και Βαγγέλας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όταν ο ΓΑΠ οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έδειχναν ότι πέφτει το ΠΑΣΟΚ τις ανέβαζες με ειρωνία, γιατί προφανώς θεωρούσες ότι ισχύουν. Όταν οι ίδιες εταιρίες, με τις ίδιες μεθόδους βγάζουν τον ΓΑΠ βαριά στο 2.8% δεν τις εμπιστεύεσαι ! Έλεος πια ! Και φανατισμός έχει όρια !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το μόνο που κατάφερε ο κ. Αρβανίτης είναι αντί να αποτελεί είδηση ο εξευτελισμός του πρωθυπουργού μας από μια ξένη εφημερίδα, να ασχολούνται όλοι με τη δήλωσή του...
  Αυτογκόλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Βαγγέλη είσαι εκτος χρόνου αλλά εντός τοπου, πρόκειται για ιστορική εξαφάνιση, και μαζι και τα δάνεια του κόμματος, καλο και σωστά θα ήταν να βρεθεί κάποιος εισαγγελέας να σας πάρει τα σπίτια και να σας δώσει αντίσκηνο που σας αξίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Όποιοι κατηγορούν τον Αρβανίτη, αναρωτηθηκαν προηγουμένως για ποιο λόγο ένας δημοσιογράφος χαμηλών τόνων που δεν έχει βρίσει ποτέ, αποκάλεσε μαλάκα τον Έλληνα πρωθυπουργό;
  Ο Αρβανίτης είπε μαλάκα τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή είπε το απίστευτο, να μην ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ λόγω της δολοφονίας των Γάλλων δημοσιογράφων!!!! Εκμεταλλεύτηκε μικροκομματικά το θάνατο, τη δολοφονία συναδέλφων του. Γι αυτό τον έβρισε. όχι γενικά και αοριστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. νεμεσις εμμεσουσα11 Ιανουαρίου 2015 - 12:06 π.μ.

  η κοινωνια την οποια επικαλεισε και ηπροβολη της εμπεριεχει και υποκριτες και εαυτουληδες που προφανως εισα. α! ξεχασα εισαι και αθεος παναθεμασε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ;;;;;;; ΠΟΛΥ. Πόσο άχρηστο πλάσμα είσαι. Πρόσεχε μην δαγκώσεις τη γλώσσα σου και φαρμακωθείς και τι θα κάνουμε χωρίς τις - τεράστιας διανόησης- αναλύσεις σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. τωρα αμα σου πω οτι εσυ εισαι ο μαλακας θα εχω αδικο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Συνεπώς και ο ελληνικός λαός και μαλάκας ειναι..και μπούλης ειναι ...και κρύβει μέσα του εναν Κωστάκη , εναν Αντωνάκη, εναν Γιωργάκη..τώρα εναν Αλεξάκη,Μιχαλάκη και πάει λέγοντας....Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες επειδή αποφύγαμε τις ευθύνες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν ανήκω στους ψηφοφόρους αυτών, αλλά και αν ανήκα, ναι θα ήμουν! Όσο για το ΄΄ψευδώνυμο΄΄ τι ακριβώς ενοχλεί; Η χρήση του ή η δήλωση μιας ιδεολογίας; Ότι από τα δύο κι αν είναι, δεν πειράζει.


  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Σωστά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Και τις ευθύνες μας να προσπαθούμε να αποφύγουμε παραμένουμε μαλάκες, μπούληδες, Γιωργάκηδες. Δεν έχει σημασία αν το παραδεχόμαστε στους άλλους ή ακόμη και στον εαυτό μας.


  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Κοτζαγκιαουρίδης11 Ιανουαρίου 2015 - 9:21 μ.μ.

  Παραπλανητικός 200% ο τίτλος σου. Στη σημερινή διακαναλική έθεσε πολλές φορές τον ξεκάθαρο στόχο του, την τρίτη θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το μονο ωφελος για το κρατος απο την εισοδο του ΠΑΣΟΚ στη βουλη, θα ειναι ενα λιγοτερο κελι (αυτο του Βαγγελα). Θα ρθει ομως κσποτε η Θεια Δικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή