Ο Σαμαράς ευχαρίστησε την Ισπανία που δάνεισε την Ελλάδα το 2010 όταν αυτός καταψήφιζε το Μνημόνιο!

15.1.15


Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επισκέφθηκε χθες στην Αθήνα για να εκφράσει τη στήριξη του στον Αντώνη Σαμαρά με τους δυο ηγέτες να προχωρούν σε κοινές δηλώσεις.

Να τα πρώτα λόγια που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός:

Καλωσορίζω τον φίλο Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, στην Αθήνα. 
Οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Ισπανία, συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς αληθινής φιλίας, έμπρακτης αλληλεγγύης και σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού. 

Οι δύο λαοί μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως είναι και τα κύματα της μετανάστευσης, ενώ, πλέον, μοιράζονται την ιδία αγωνία για την θωράκιση της Ευρώπης και απέναντι στην διεθνή τρομοκρατία που χτυπά την πόρτα μας.

Οι σχέσεις μας με την Ισπανία, τόσο οι διμερείς όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, βασίζονται στο σεβασμό των κοινών αξιών που μας συνδέουν, αλλά και των κανόνων που διέπουν τη συνεργασία μας μέσα στην Ευρώπη. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της προς στην Ελλάδα στην πράξη, έμπρακτα: Συμμετέχει από το 2010 στο μηχανισμό διάσωσης που στήριξαν τη χώρα μας, όταν πλέον είχαν κλείσει τις πόρτες τους οι αγορές.

Ο Ισπανικός λαός, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και ο ίδιος, έχει δανείσει στον Ελληνικό λαό 26 δισεκατομμύρια ευρώ, απευθείας και μαζί με τις εγγυήσεις! Και θα ήθελα πραγματικά, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον Ισπανικό λαό. Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Θυμίζω ότι το 2010, τότε που η Ισπανία (του Θαπατέρο) δάνεισε την Ελλάδα, ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνούσε με το...μείγμα των πολιτικών και καταψήφισε το Μνημόνιο!