Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας το τσίρκο των δημοσκοπήσεων

22.1.15


Αν έχει τύχει να παρακολουθήσετε εκλογικές διαδικασίες άλλων δυτικών χωρών, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι μόνο στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο μεγάλο αριθμό εταιριών δημοσκοπήσεων και μετρήσεων.

Στις περισσότερες χώρες, οι οποίες είναι και πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα, συνήθως υπάρχουν 4-5 εταιρείες ενώ το μεγαλύτερο κύρος απολαμβάνουν κάποια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που παράγουν παράλληλα και επιστημονικό έργο.

Στη χώρα μας, έχουμε φτάσει στο σημείο το κάθε site να είναι πλέον σε θέση να δημοσιεύσει κι από μια δημοσκόπηση ενώ σε αυτές τις εκλογές το πράγμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς δημοσιεύονται δεκάδες δημοσκοπήσεις για κάθε γούστο.

Στις 10 Ιανουαρίου, η Παραπολιτική είχε προειδοποιήσει ότι την τελευταία εβδομάδα θα αρχίσουν να βλέπουμε περίεργα πράγματα από τους δημοσκόπους οι οποίοι θα φροντίσουν να μην εκτεθούν τελείως στα μάτια των πολιτών.

Κάπως έτσι, ξαφνικά όλοι ανακαλύπτουν ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αυξάνεται και δεν μειώνεται, ότι το Ποτάμι μάλλον δεν θα πλησιάσει το 10%, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία τύχη να είναι 3ο αλλά και το ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι τελικά στη Βουλή. Επιμένουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα είναι τρίτο κόμμα και ότι το Κίνημα δεν ξεπερνά το 3%. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν πραγματική δυναμική των κομμάτων αν οι δημοσκόποι δεν έπαιζαν αυτά τα παιχνίδια καθώς διαμορφώνουν σε τεράστιο βαθμό την ψυχολογία των ψηφοφόρων και νοθεύουν την εκλογική διαδικασία. Για παράδειγμα, όταν δημοσιεύεις μια δημοσκόπηση με 30% αναποφάσιστους, μπορείς να δώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα θέλεις καθώς είσαι πάντα καλυμμένος.

Πρέπει άμεσα να ελεγχθεί η συγκεκριμένη αγορά και να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες δεοντολογίας. Πρέπει να προστατευθεί το κύρος της Δημοκρατίας μας.