Παπανδρέου: Πληρώσαμε σε χρόνο και χρήμα την έλλειψη συναίνεσης, σε Ιρλανδία-Πορτογαλία πέτυχαν

7.1.15


Την ώρα που τα ΜΜΕ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει ότι ο κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι για κάποιο άγνωστο λόγο ο Χριστόδουλος Ξηρός(!), ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί με το ζόρι να θέσει κάποια σοβαρά θέματα στη δημόσια ατζέντα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του στο Αγρίνιο:

Το 2010 πήραμε εγώ και η κυβέρνησή μου αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Με ένα και μόνο κριτήριο: επειδή αυτό έπρεπε να κάνουμε για την πατρίδα. Αποφάσεις που δικαιώθηκαν ακόμα και από αυτούς που τις πολέμησαν λυσσαλέα ως αξιωματική αντιπολίτευση – και είδαν το φως το αληθινό, όταν μύρισαν εξουσία.

Αποφάσεις που δικαιώθηκαν και από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο.
Την ίδια δύσκολη απόφαση πήραν και εκεί. Αυτό επέβαλλε το πατριωτικό τους καθήκον.

Ξέρω όμως τρία πράγματα που θέλω να συγκρατήσετε:

Πρώτον, πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν.

Δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε – γιατί η Ελλάδα είναι μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου – αν ο δημόσιος τομέας δεν είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στην τύχη του.
Αν δεν είχε γίνει όχημα ρουσφετιών, σπατάλης και διανομής προνομίων στους λίγους και ισχυρούς.
Αν δεν ήταν τελείως ανήμπορος να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να κατανείμει δίκαια τα βάρη.

Και δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η Ευρώπη, η συντηρητική Ευρώπη μας έδινε λίγο χρόνο για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις μας. Στηρίζοντας στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα όπως τελικά έκανε ο Ντράγκι για την Ιταλία και την Ισπανία. Και έτσι δεν χρειάστηκαν να μπουν στον μηχανισμό στήριξης για τα δάνειά τους.

Δεύτερον, δείτε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Στις διεθνείς επαφές μου, παντού όπου πάω, όλοι υποστηρίζουν ότι η διαφορά της Ελλάδας από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν ήταν μόνο ότι είχε να αντιμετωπίσει το χειρότερο συνδυασμό ελλειμμάτων, ύφεσης και χρέους από όλες τις άλλες χώρες.

Ήταν και η χώρα με τη μεγαλύτερη έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής συναίνεσης.
Και αυτό το πληρώσαμε -και θα το πληρώνουμε- ως Έλληνες, ακριβά. Και σε χρόνο. Και σε χρήμα.

Ξέρω ότι, με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο. Θα είχε ξεπεράσει προ πολλού την ανασφάλεια.