Τα κόμματα λογοδοτούν για το πρόγραμμα τους, όχι για τις κωλοτούμπες που δεν έκαναν

24.1.15


Σε μερικές ώρες από τώρα οι κάλπες θα ανοίξουν και όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ίσως καταφέρει και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προσωπικά, κατανοώ απόλυτα την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί όμως να αποτελεί συνειδητή επιλογή των ψηφοφόρων κι όχι απλώς μια εκτόνωση του «να φύγουν οι άλλοι». Οι άλλοι πρέπει πράγματι να φύγουν αλλά πρέπει να μείνει πίσω τουλάχιστον η χώρα. Υπάρχει κόστος αυτή τη φορά, δεν είναι Ευρωεκλογές.

Κατά συνέπεια, το μόνο που θα ήθελα να θυμίσω σε όσους επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα κόμματα λογοδοτούν για το πρόγραμμα τους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει την κωλοτούμπα που πολλοί περιμένουν, θα είναι παράδοξο να τον κατηγορήσουν γι' αυτό. Είχαν πολλές ευκαιρίες να το κάνουν με χαμηλό πολιτικό κόστος και τις σπατάλησαν. Δεν βλέπω γιατί θα την κάνουν μετά τις εκλογές, πόσο μάλλον όταν δείχνουν να ποντάρουν τόσο πολύ στις σχέσεις τους με κινήματα όπως οι Podemos.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι σχεδιάζει την πλήρη ρήξη με τους δανειστές, μέχρι αυτοί να κάνουν πίσω. Είναι μια πολιτική επιλογή, σεβαστή στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή η στρατηγική θα νομιμοποιηθεί αύριο με την ψήφο του ελληνικού λαού, όχι κάποια άλλη.

Τέλος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά...κάνει την κωλοτούμπα, αυτός θα γελοιοποιηθεί κι όχι όλοι υπόλοιποι που κατέκριναν την αρχική στρατηγική του.