Ραγκούσης: Ο ανεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ έρχεται γιατί οι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έκαναν τη δουλειά τους

18.1.15


Με απλά λόγια: το αποτέλεσμα της τριετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να αγοράζει ακριβά ένα καθεστώς πιστοληπτικής προστασίας ώστε να μπορεί να αγοράζει ακριβό χρήμα. Επομένως, και υβριδικό Μνημόνιο και ακριβό χρήμα από τις αγορές. Και αν το δεύτερο είναι αναπόφευκτο, το υβριδικό Μνημόνιο μπορούσε κι έπρεπε να αποφευχθεί.

Και επειδή ο χρόνος στην πολιτική ποτέ δεν λειτουργεί ουδέτερα, η ιστορική αποτυχία της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Μνημονίου συνεπάγεται έναν ήδη ορατό αλλά και έναν διαφαινόμενο μεγάλο κίνδυνο για τον τόπο: Ο πρώτος είναι η αναβίωση του πολιτικού ρίσκου, της πολιτικής αστάθειας που διατρέχει ξανά η χώρα ιδίως ενόψει της επέλασης της «λερναίας ύδρας» του λαϊκισμού συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο διαφαινόμενος και υπέρτερος κίνδυνος προβάλλει επειδή η σημερινή κυβέρνηση, αφού κατέστησε ξανά τη χώρα «διεθνώς αιτούσα», υποχρεώνει τώρα την Ελλάδα να επιδιώξει τις λύσεις και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στα μείζονα εθνικά θέματα του χρέους, του Κυπριακού, της ΑΟΖ και του Σκοπιανού, ταυτόχρονα. Πρόκειται εθνικά για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη και ταυτόχρονα «βούτυρο στο ψωμί» για τα γεράκια του διεθνούς γεωστρατηγικού κυνικού «δούναι και λαβείν».

Τελικά, οι πρωταγωνιστές της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009 και στο 1ο Μνημόνιο, αυτή η γενιά πολιτικών μαζί με τους «αριστερούς» και «κεντροαριστερούς» τους κλώνους, μας οδηγεί τελικά στο 3ο υβριδικό Μνημόνιο, που περιλαμβάνει και την ειδική διεθνή οικονομική επιτήρηση και το ακριβό χρήμα. Μας οδηγεί χεροπόδαρα δεμένους στην τελική φάση διαπραγμάτευσης κρίσιμων γεωστρατηγικών διευθετήσεων που συντελούνται στον περιβάλλοντα εθνικό μας χώρο. Ενώ, εάν η απερχόμενη κυβέρνηση είχε «κάνει τη δουλειά» και «είχε περάσει τη χώρα απέναντι», τώρα δεν θα μας προβλημάτιζε και πολύ που κι αυτοί φεύγουν παραδίδοντας τη χώρα στην πιο ανεύθυνη και δημαγωγική πολιτική ομάδα που γέννησε η κρίση.

Ένα εξαιρετικά δίκαιο άρθρο του Γιάννη Ραγκούση στην Καθημερινή της Κυριακής.