Στέγνωσαν κι επίσημα οι τράπεζες ήδη πριν τις εκλογές, η χώρα στον αέρα

16.1.15


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέθεσαν αίτημα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας. Το αίτημα μεταφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος για λογαριασμό των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής.

Αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA - (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε πριν από λίγη ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ρευστότητα στις τράπεζες βρίσκεται σε δραματικό σημείο και η εκροή καταθέσεων είναι μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά είχε υπολογισθεί.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το ποσό το οποίο έχουν αιτηθεί οι τέσσερις τράπεζες είναι σημαντικά υψηλότερο απ' ότι είχε κατ' αρχήν γραφτεί για τις Alpha και Eurobank. Είναι δε τόσο μεγάλο, λένε οι ίδιες πηγές μέσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που επιβεβαιώνουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πολιτική αβεβαιότητα.

Το σημαντικό αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ημερησία. Θυμίζω ότι στις 6 Ιανουαρίου του 2015 είχα σημειώσει ότι αν δεν συμβεί κάτι σύντομα, η Ελλάδα της Ευρώπης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

5 σχόλια:

 1. Οποιος δεν βλέπει πως χάρις
  στα ΞΕΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ
  ανάμεσα τσίριζα και Σαμαρά/ΒΒ
  έχουμε ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑ ΦΟΡΑ φτάσει στον άσσο
  παίζει τακτική στρουθολαμήλου .

  Ο κίνσδυνος είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ και άλλη μιά φορά ΑΜΕΣΟΣ .
  Οι Μερκοζύδες έχουν πίσω τους
  ΚΑΙ τραπεζίτες που θέλουν τα λεφτά τους πίσω
  ΚΑΙ τοκογλύφους που θέλουν και 1 και 2 κιλά κρέας αλά Σάυλωκ .

  Και καλά η δεξιά Σαμαράς/ΒΒ να το "αγνοεί",

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ?
  ΗΡΟΣΤΡΑΤΕ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μανία που την έχει αυτό το παιδί να διαλέγει λάθος ημερομηνία για εκλογές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ. Και επίσης, ένα γεγονός που προέρχεται από σωστό δημοσιογραφικά ρεπορτάζ- αν και σε μια ιδεατή κοινωνία, το κράτος πρέπει να τα εξασφαλίζει αυτά χωρίς την ανάγκη πρωτοσέλιδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ήδη, και πολύ λογικά, συζητείται η παράταση του προγράμματος: http://www.kathimerini.gr/799803/article/epikairothta/politikh/reuters-h-eyrwzwnh-e3etazei-e3amhnh-paratash-toy-ellhnikoy-programmatos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βάζω στοίχημα πως η μετάφραση έγινε από Ταλιμπανέζικα σε Εγγλέζικα και ότι ούτε αυτοί θα την κατέχουν την Ελληνική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή