Στέγνωσαν κι επίσημα οι τράπεζες ήδη πριν τις εκλογές, η χώρα στον αέρα

16.1.15


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέθεσαν αίτημα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας. Το αίτημα μεταφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος για λογαριασμό των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής.

Αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA - (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε πριν από λίγη ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ρευστότητα στις τράπεζες βρίσκεται σε δραματικό σημείο και η εκροή καταθέσεων είναι μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά είχε υπολογισθεί.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το ποσό το οποίο έχουν αιτηθεί οι τέσσερις τράπεζες είναι σημαντικά υψηλότερο απ' ότι είχε κατ' αρχήν γραφτεί για τις Alpha και Eurobank. Είναι δε τόσο μεγάλο, λένε οι ίδιες πηγές μέσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που επιβεβαιώνουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πολιτική αβεβαιότητα.

Το σημαντικό αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ημερησία. Θυμίζω ότι στις 6 Ιανουαρίου του 2015 είχα σημειώσει ότι αν δεν συμβεί κάτι σύντομα, η Ελλάδα της Ευρώπης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.