Τσίπρας κατά συνεργασιών: Εκπρόσωποι της Μέρκελ θέλουν τη 3η θέση για μας επιβάλουν το plan B των δανειστών

24.1.15


Διάφορα κόμματα με πρώτο το Ποτάμι παρακαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μαζί τους, αν και την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας τους επιτίθεται και αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Παραθέτω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ:

Αντζολέτος (ΣΚΑΙ): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα πάρα πολύ σήμερα να μιλάτε για το θέμα της αυτοδυναμίας. Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως εάν δεν το πετύχετε αυτό, ο αμέσως επόμενος στόχος σας είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες; Και ήθελα να σας ρωτήσω, ποιος παράγοντας τελικά θα το κρίνει αυτό; Ποιο δικό σας ποσοστό, ή ποια διαφορά με το δεύτερο κόμμα, τη Ν.Δ. αν βγούνε έτσι όπως λένε οι δημοσκοπήσεις βέβαια.

Τσίπρας: Κύριε Αντζολέτο δεν θέλω ούτε να σκεφτώ αυτό το σενάριο. Και αυτός είναι ο λόγος που ζητώ και από τα στελέχη μας να δώσουν τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σπίτι το σπίτι, ψήφο την ψήφο. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στο χθες, στις δυνάμεις του χθες.

Δεν θέλω να σκεφτώ ένα σενάριο που έρχεται να γυρίσει τη χώρα σε περιόδους αστάθειας. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Με ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό διαπραγμάτευσης, με ξεκάθαρο σχέδιο για την ανοικοδόμηση, τον τερματισμό της καταστροφής και την ανόρθωση της οικονομίας, με ξεκάθαρο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις, με ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη.

Υπό αυτή την έννοια σας επαναλαμβάνω δεν θέλω ούτε να σκεφτώ αυτή την εκδοχή, αλλά εδώ είναι και η ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς.  Εδώ είναι και η ευθύνη που έχει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Διότι κ. Αντζολέτο επαναλαμβάνω, εμείς δεν πρόκειται, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε, να συγκυβερνήσουμε όμηροι με τους εκπροσώπους των απόψεων της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα.

Σε άλλη του υπονόησε ότι εξακολουθεί να ελπίζω κυρίως στο ΚΚΕ:

Με αυτή την έννοια σας λέω ότι εμείς έχουμε την αισιοδοξία πως ο ελληνικός λαός θα κάνει το χρέος το ιστορικό και θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία, μια πρώτη ευκαιρία για την Αριστερά ίσως όμως μια τελευταία για τη χώρα. Εάν δεν συμβεί αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι θα κριθούν απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην ευθύνη που έχουν στους πολίτες. Και πρωτίστως οι δυνάμεις της Αριστεράς στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε άλλο σημείο φωτογράφισε ευθέως τη ρητορική του Ποταμιού:

Κύριε Τσακίρη τι εννοείτε εάν θα την καταθέσουμε; Εάν δεν έχουμε την αυτοδυναμία, θα πάρουμε την εντολή προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το σύνταγμα. Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από αυτό που ορίζει το σύνταγμα.
Αλλά επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη φιλολογία το τελευταίο διάστημα για το ποιος θα πάρει την τρίτη εντολή, αυτός είναι ο μεγάλος νταλκάς και ο μεγάλος πόνος, ποιος θα είναι αυτός που θα εφαρμόσει το plan b των δανειστών για να κάτσει μαζί μας στη θέση του συγκυβερνήτη, να μας βάλει όρους. 

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα και για εναλλακτική στρατηγική για την Ελλάδα. Δεν ψηφίζουμε για την τρίτη εντολή. Ψηφίζουμε για την πρώτη, την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο λαός μας σε μια ισχυρή κυβέρνηση να προχωρήσει με σταθερά βήματα στο μέλλον. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αρνούνται να δουν ότι ο Τσίπρας μιλάει ουσιαστικά για δεύτερες εκλογές σε περίπτωση που δεν πάρει την αυτοδυναμία.