Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 20% των Τούρκων συμφωνούν με την επίθεση στο Charlie Hebdo

2.2.15

Photo credit
Δεν προκαλούν ενθουσιασμό οι τάσεις που καταγράφονται εντός της τουρκικής κοινωνίας καθώς φαίνεται ότι η βίαιη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς το συντηρητικό Ισλάμ αρχίζει και ωθεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας σε πιο ακραίες θέσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Zaman, η οποία απηχεί τις θέσεις του Φετουλάχ Γκιουλέν, το 20% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της χρήσης βίας στο όνομα του Ισλάμ σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν και το ποσοστό παραμένει σχετικά χαμηλό, τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν μόλις 13%.


Επίσης, το 20% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι σκιτσογράφοι του Charlie Hebdo άξιζαν να δολοφονηθούν αν και αρκετοί (44,3%) πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια σχεδιασμένη από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Εξάλλου, 1 στους 4 θεωρεί ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί.

Διαβάστε όλη την έρευνα.

Δυστυχώς, η συντηρητική στροφή της τουρκικής κοινωνίας αποτελεί βούτυρο στο ψωμί τόσο του Ερντογάν όσο και των δικών μας εμπόρων εθνικισμού και υστερίας ενώ σε βάθος χρόνου αποσταθεροποιεί την ευρύτερη εποχή καθώς είναι μάλλον απίθανο να πείσεις έναν λαό να ζει λιγότερο ελεύθερα από πριν.

Όπως φάνηκε και στα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, το τέλος του Ερντογάν θα είναι επεισοδιακό, όποτε κι αν έρθει.