Διπλή κωλοτούμπα Βαρουφάκη: Δεν ζητάμε πια διαγραφή χρέους, ίσως δεν πετύχουμε όλες τις υποσχέσεις μας

2.2.15


Με κρότο καταρρέει η προαιώνια υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής μέρους τους χρέους μέσω...διεθνούς διάσκεψης καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι πλέον η ελληνική πλευρά δεν διατυπώνει ένα τέτοιο αίτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ. Αντίθετα θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή μετά την πληρωμή των τόκων) στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που ελέγχει την κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.

To αναλυτικό ρεπορτάζ στο Euro2day. Πρόκειται για μια σημαντική μετατόπιση από τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μένει να δούμε τον τρόπο που θα γίνει αποδεκτή τόσο από την Ευρώπη όσο κι από την κοινοβουλευτική ομάδα του.