Για ποιες μεταρρυθμίσεις συγκεκριμένα δεσμεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

2.2.15


Με πρώτο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Γιάννη Βαρουφάκη να ακολουθεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται συνεχώς ότι θα προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες μάλιστα πότε χαρακτηρίζονται «ριζικές» και πότε «σαρωτικές».

Σε σημερινό άρθρο του στο Capital.gr, ο Γιώργος Σταθάκης, με την ιδιότητα πλέον του υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού αναφέρει:

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην πάταξη της διαφθοράς, είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε να κάνει καμία μνημονιακή κυβέρνηση για να μη θίξει τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος. 

Μιας και από το 2009 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταψηφίσει όλες τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή και μιας και το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν περιέχει κανένα δυσάρεστο μέτρο, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοούν;

9 σχόλια:

 1. Θα το εξηγήσουν όταν έρθει η ώρα. Κι εκεί θα φανεί τι ακριβώς εννοούν και αν θα κάνουν πράξη όσα λένε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλο το ζουμί είναι ακριβώς σε αυτό. Τι εννοούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν μιλάνε για μεταρρυθμίσεις και τι εννοεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος;
  Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ΤΙΠΟΤΑ σε αυτόν τον τομέα γιατί την ψήφισαν ακριβώς για αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχει καμιά υποχρέωση πλέον ο συριζας να ορίσει ή να δεσμευτεί για οτιδήποτε λένε τα στελέχη του. Αυτά ίσως αρμόζουν σε προεκλογική περίοδο. Σήμερα είναι κυβέρνηση με την ψήφο του λαού..Βέβαια ο λαός δεν ψήφισε τις τούμπες και τα "ναι μεν αλλα", αλλά ο λαός είναι γνωστό πλεόν, οτι δεν ξέρει την τύφλα του και μασάει ταραμά από τον κάθε έξυπνο πολιτικό που εφαρμόζει το δοκιμασμένο και πετυχημένο σύστημα του "τάζω τα πάντα πριν τις εκλογές" και μετά κάνω οτι θέλω και το μετονομάζω όπως θέλω..
  Παπαδημούλης: "Δεν επιμένουμε πλέον για κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους. Είδαμε οτι δεν περαπατάει αυτό και πάμε να πτους πείσουμε για μια επιμήκυνση και μείωση των τόκων που είναι το ίδιο"..
  Οτι αυτό ήταν συμφωνημένο ήδη από το 2012 με την σύναψη συμφωνίας για το PSI (κούρεμα) από τον Γιώργο Παπανδρέου, κανείς πλέον δεν το θυμάται..
  Πάνε και οι αμέτρητες δηλώσεις οτι ΔΕΝ θα δεχθούμε καμία κουβέντα για τα δημοσιονομικά μας. Οι δανειστές δεν έχουν καμιά δουλειά να μας πουν πως θα το κάνουμε. ΜΟΝΟ για το χρέος θα υπάρχει συμφωνία.

  Σημερα δέχονται να υπογράψουν ένα "νέο συμβόλαιο" για τα μέτρα...
  Εγώ χαίρομαι για την μεγαλειώδη τούμπα και ελπίζω να συνεχίσουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μάλλον η έννοια μεταρρύθμιση εχει παρανοηθεί.
  Οι μεν Γερμανοι και λοιποι (νεο) φιλελευθεροι εννοουν τη μείωση μισθών και συντάξεων. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μάλλον εννοεί αντιμετώπιση φοροδιαφυγης και βελτιωση της Λειτουργίας της Δημόσιας Διόικησης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδη προσληψεις στο δημοσιο απο ΣΥΡΙΖΑ.Τιποτα διαφορετικο απο πελατιακο κρατος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος είχε βαφτίσει μεταρρυθμίσεις,
  τις σκληρές πολιτικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το πολιτικό σύστημα έναντι των δανειστών μας.
  Και ζητούσε σε όλους τους τόνους την επίσπευση τους.
  Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ζητούσαν τη ματαίωση αυτών των 'μεταρρυθμίσεων', και ευτυχώς κέρδισαν τις εκλογές.
  Ο υπόλοιπος κόσμος ψήφισε πασοκ, νδ, ποτάμι, και θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την προσμονή ότι οι δυνάμεις της 'κοινής λογικής' θα ανασυνταχθούν και θα καταφέρουν περισσότερα.
  Το ίδιο έκαναν και οι λαϊκοψεκασμένοι μετά τις εκλογές του '12.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν σας φτύνουν, ψιχαλίζει....2 Φεβρουαρίου 2015 - 8:27 μ.μ.

  Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι να αλλαξουν τα επαγγελματικά ή εργατικά δικαιώματα του γείτονα σου. Ποτέ τα δικά σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. NickPa
  Είναι προφανώς ότι δεν γνωρίζεις τι σημαίνει φιλελευθερισμός στην οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα παγκοσμίως και με το ισχυρότερο κοινωνικό κράτος είναι αυτές που έχουν υιοθετήσει εδώ και πάνω 30 χρόνια φιλελεύθερες πρακτικές στην οικονομία. Πρακτικές που ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως. Ακόμα και πρώην σοσιαλιστικές χώρες (Πολωνία, χώρες Βαλτικής) έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή πρόοδο σε επίπεδο εισοδημάτων και κοινωνικής ευημερίας από τη στιγμή που σε αυτές εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία και ακολουθήθηκαν φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.
  Οι λύσεις που προτιμήθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης δεν έχουν σχέση με τον φιλελευθερισμό. Αντίθετα η υπερβολική φορολόγηση αποτελεί αντιφιλελεύθερη πολιτική. Οι δε μειώσεις των εισοδημάτων και συντάξεων ήταν αναπόφευκτες αφού με πρωτογενές έλλιμμα 24 δις το 2009 και αποκλεισμένοι από τις αγορές, ο μόνος τρόπος να μας δανείσουν οι Ευρωπαίοι ήταν να μειώσουμε τα ελλείμματά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Στο καφενείο μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε.
  Πολιτικός φορέας που αγνοεί ότι χρωστάμε 400δις,
  έχουμε υπογράψει μια δανειακή σύμβαση που την έχει επικυρώσει το κοινοβούλιο και το εκλογικό σώμα,
  και λέει ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς συνέπειες βρίσκεται εκτός τόπου χρόνου.
  Πολιτικός φορέας που αγνοεί ότι χρωστάμε 400δις,
  ότι οι δανειστές θέλουν πίσω τα λεφτά τους,
  και λέει πως είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν οι δανειστές βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και είναι επικίνδυνος.
  Γιατί εδω δε μιλάμε για τη θεωρία του αναγκαίου κακού.
  Εδω μιλάμε πια για ωμή, αγνή επικίνδυνη ιεχωβάδικη νεοφιλελεύθερη πίστη.
  ή για ανθρώπους σε πολιτική, ιστορική και κοινωνική αφασία που έχουν καταλάβει,
  ότι οι δανειστές ήρθαν να μας φτιάξουν το κράτος επειδή τους χρωστάμε 400δις.
  Αν ήταν έτσι θα σφάζονταν οι χώρες στην ποδιά του δντ,
  για το ποιά θα πρωτοδεχθεί τις μεταρρυθμιστικές του ευεργεσίες.
  Είναι καθήκον και υποχρέωση του πολιτικού προσωπικού μιας χώρας που βρίσκεται υπό την εποπτεία των δανειστών της,
  να μεταχειριστεί κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο προκειμένου να απαλύνει τις συνέπειες που υπάρχουν για τον πληθυσμό.
  Συνοψιζοντας :
  Αν ακούς 'μεταρρυθμίσεις' και 'κοινή λογική*' ΤΡΕΧΑ!

  Υ.Γ : ασε το παραμύθι με τους πασοκνδίτες που δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις και εξόργιζαν την τροϊκα. Η τροϊκα εξοργισμένη με τους ναι σε ολα. Αυτούς που σύμφωνα με τη νεοφιλελέ αφήγηση : δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος. Καιγόταν η Αθήνα σε κάθε πακέτο μέτρων που έφερναν στη βουλή, το πασοκ εξαφανίστηκε, η νδ θα εξαφανιστεί και κατά τα λοιπά δεν ήθελαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Λες και δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. ή λες και πολλά κοινοβούλια του πλανήτη θα έδειχναν τέτοια αντοχή. Αλλά οι νεοφιλελέδες δε χορταίνουν. Θέλουν μεταρρυθμίσεις. Και μας λένε ότι γι' αυτό διαλύθηκε η οικονομία. Επειδή δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις. Όχι επειδή χρωστάμε ενα περίδρομο ευρώ, και υπογράψαμε μια δανειακή σύμβαση που δε θα υπέγραφαν ούτε μπαμπουϊνοι.
  ###############

  * η κοινή λογική είναι κοινή, ακριβώς γιατί τη μοιράζονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολυεθνικοί όμιλοι και ευρωιερατείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή