«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικό κενό, θα χρειαστεί 3ο πρόγραμμα»

11.2.15


Την επιτακτική ανάγκη να συνεννοηθούν οι δύο πλευρές, περνώντας από το σενάριο του διλήμματος του φυλακισμένου στο σενάριο της λύσης συνεργασίας, προέβαλε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel Guntram Wolff σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Παρατηρητήριο για την Κρίση.

Παραθέτω ένα σημαντικό απόσπασμα των δηλώσεων του:

Νομίζω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικό κενό. Επομένως, είτε η κυβέρνηση δεν θα εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είτε θα περιορίσει τις κυβερνητικές δαπάνες, είτε θα καλύψει αυτό το κενό με χρήματα από κάπου αλλού. Επομένως, πιστεύω ότι κατά βάση χρειαζόμαστε λίγους πόρους επιπλέον. Οι ανάγκες θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 10 ή ακόμη και σε 20 δισ. με δεδομένη τη σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων που παρατηρήθηκε πρόσφατα. 
Η προληπτική γραμμή πίστωσης αποτελούσε επιλογή λίγους μήνες νωρίτερα, όταν τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν στο 4,5% για τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, οπότε και άρχισε να διαφαίνεται η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό στην ουσία το αναίρεσε η ελληνική κυβέρνηση και, φυσικά, η λαϊκή υποστήριξη πίσω από αυτή. Και αυτός είναι πιθανότατα ένα από τους λόγους που θα χρειαστεί πλέον ένα τρίτο πρόγραμμα. Θα πρέπει να συμφωνήσουν για ένα πρόγραμμα-γέφυρα για τους επόμενους μήνες ώστε να καλυφθεί το άμεσο χρηματοδοτικό κενό. Μία λύση με πιο μόνιμο χαρακτήρα θα μπορούσε να ακολουθήσει και θα μπορούσε να είναι η προαναφερθείσα, δηλαδή η συνάρτηση τους χρέους με το ΑΕΠ.

Προτείνω να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Bruegel είναι ίσως το πλέον σοβαρό ευρωπαϊκό think-tank το οποίο και ασκεί συχνά σκληρή κριτική στη γερμανικές προτάσεις περί λιτότητας.