H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματά να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα

4.2.15


Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τον κλοιό ρευστότητας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Το βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι η ανυπαρξία ή αδυναμία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Για την επαναφορά αναγνώρισης του αξιόχρεου των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου η ΕΚΤ βάζει πλέον, με απόλυτο και ανελαστικό τρόπο, την αποδοχή ενός νέου προγράμματος-μνημονίου.

Στην πραγματικότητα, με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ επισπεύδει τη συγκεκριμένη κίνηση που επρόκειτο να γίνει την 1η Μαρτίου, στις 11 Φεβρουαρίου, αφήνοντας στις ελληνικές τράπεζες ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης τον ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος. Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ανανέωση για δύο εβδομάδες της παροχής ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Αναλυτικά στο Capital.gr. Η επίσημη ανακοίνωση στα αγγλικά.

Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα για την κυβέρνηση η οποία μοιάζει να έχει αποκοιμηθεί από την πρωτοφανή στήριξη που απολαμβάνει από τα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι ώρες εθνικής ευθύνης, ώρες για κυβερνήτες κι όχι για πολιτικάντηδες.