Μετά την τεράστια ήττα του πολιτικού βερμπαλισμού του ΣΥΡΙΖΑ

23.2.15


Μια περιεκτική σύνοψη του τι ακριβώς συνέβη στο πρόσφατο Eurogroup επιχειρεί ο καθηγητής Ιωάννης Τσαμουργκέλης μέσα από το προσωπικό του blog.

Tην παραθέτω αυτούσια:

Το αποτέλεσμα του Eurogroup αποτελεί αναμενόμενη τεράστια ήττα του πολιτικού βερμπαλισμού της ελληνικής κυβέρνησης που έχει και συνέχεια.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την όποια αμφισβήτηση του χρέους και την παραμικρή υπεκφυγή επί των ευθυνών αποπληρωμής του. Συμφώνησε στην 4μηνη παράταση του μνημονίου αποδεχόμενη την αξιολόγηση. Επικαιροποίησε την εξάρτηση των εκταμιεύσεων της οικονομικής βοήθειας από την αξιολόγηση επί της πορείας εφαρμογής των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.

Μετέφερε το πολιτικό πρόβλημα που ήθελε να δημιουργήσει η Ελλάδα στην ΕΕ στο ίδιο το εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας και των κομμάτων που τη συγκροτούν. Πολιτικό πρόβλημα που θα πάρει δραματικές διαστάσεις τη Δευτέρα το βράδυ και μέχρι να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευθεί να επιφέρει ώστε να ενεργοποιηθεί η τετράμηνη παράταση… Και αν (αν) όλα πάνε καλά.. το ίδιο δράμα θα επαναληφθεί σε μεγαλύτερη ένταση σε τέσσερις μήνες.. λίγο πριν προκύψουν υποχρεώσεις αποπληρωμής περί το 5% του ΑΕΠ.

Η αβεβαιότητα μετριάσθηκε αλλά η δυναμική της παραμένει και τροφοδοτείται από την ασάφεια (α) για τα περιθώρια συμφωνίας με τους «θεσμούς» για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και (β) για την κυβερνητική συνοχή όσο και ευρύτερα τη δυνατότητα σχηματισμού αποτελεσματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας από την υφιστάμενη βουλή.. λόγω του κλυδωνισμού των κοινωνικών και πολιτικών ερεισμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας και της πολιτικής του βερμπαλισμού .

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να αρχίσουν να αναζητάνε μορφές και περιεχόμενο για μια κυβέρνηση συνεργασίας ευρωπαϊκού προσανατολισμού με πολιτικές που εντός ευρωπαϊκού πλαισίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την ανάπτυξη όσο και την αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη…

Τα περιθώρια έχουν αρχίσει να προδιαγράφονται ευκρινώς όσο και να στενεύουν.. Δυστυχώς, όσο εμείς δοκιμάζουμε αντικομφορμιστικές φορεσιές «διαπραγματευόμενοι», η πραγματική οικονομία βαίνει σταθερά και κομφορμιστικά αποσταθεροποιούμενη.