Ο Βαρουφάκης βάφτισε «εισροή καταθέσεων» την...καταβολή συντάξεων

26.2.15


Εισροές καταθέσεων 700 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν μετά τη συμφωνία του Eurogroup, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της ηρεμίας. Φευ!

Την Τρίτη μάλλον δεν συνωστίζονταν στα γκισέ των τραπεζών για να ξακαταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους όσοι τις είχαν «τραβήξει» τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας του κινδύνου ρήξης με την τρόικα.

Πράγματι, οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 718 εκατ. ευρώ, αλλά το «θαύμα» οφείλεται στην καταβολή των συντάξεων. Έτσι αυξήθηκαν οι καταθέσεις των ιδιωτών και μειώθηκαν ισόποσα οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης. Επειδή όμως τα στοιχεία για τις εισροές και τις εκροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται μόνο στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, εμφανίστηκε αύξηση, ενώ το αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα μηδενικό.

Περισσότερα στην Καθημερινή. Εντάξει μωρέ, υπουργός Οικονομικών είναι ο άνθρωπος, δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πότε η κεντρική κυβέρνηση καταβάλει τις συντάξεις. Διαπραγματευόταν, δεν ήξερε.