Οι «έχοντες» είναι επίσης κομμάτι του λαού

6.2.15


Σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση, όλα μα όλα τα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία χρησιμοποιούσαν την απάντηση «θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» για να απαντήσουν στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά».

Κατά συνέπεια, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επαναλαμβάνει κι αυτός με τη σειρά του δεν προκαλεί έκπληξη, παρόλο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το νέο και το ηθικά ανώτερο. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει και κάτι ακόμα στη συγκεκριμένη κλισέ απάντηση, διευκρινίζει με οργισμένο ύφος ότι θα φορολογήσει παραπάνω τους πλούσιους.

Δεν ξέρω αν κάποιοι σοκάρονται αλλά οι περίφημοι «έχοντες» είναι κι αυτοί κομμάτι του λαού και προστατεύονται το ίδιο από τις συνταγματικές προβλέψεις περί ισονομίας και δίκαιης κατανομής των βαρών. Είναι άλλο να εντοπίσεις και να τιμωρήσει κάποιον που πλουτίζει με τρόπο παράνομο κι άλλο να...εκδικηθείς κάποιον επειδή είναι οικονομικά πετυχημένος.

Δεν βλέπω γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο να πάρουμε τα λεφτά των έντιμων εύπορων Ελλήνων και να τα πετάξουμε στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος και του πελατειακού κράτους. Είναι υποχρεωμένος π.χ ένας πετυχημένος γιατρός να πληρώνει φόρους για να δίνει παράλογες αυξήσεις στα νέα πελατάκια του ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαγορεύεται να έχει κι αυτός αξιώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας; Αυτόν δεν πρέπει να τον εκπροσωπήσει πολιτικά κάποιος; Τα δικαιώματα του δεν πρέπει να γίνουν σεβαστά;

Η λύση δεν είναι να μην μείνει κανένας πλούσιος στη χώρα επειδή πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η λύση είναι μάλλον το ακριβώς ανάποδο.