Όλη η Ευρωζώνη κατά της στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ και η Αθήνα παίζει με τις λέξεις

16.2.15


Το χείριστο κλίμα μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η οποία έληξε άδοξα με ένα τελεσίγραφο για την Αθήνα.

Αυτό που κανείς πρέπει να κρατήσει είναι ότι για ακόμα μια φορά διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία χώρα που να στηρίζει τα παράλογα ελληνικά αιτήματα καθώς όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι η Αθήνα οφείλει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Φαίνεται μάλιστα ότι σήμερα ο Βαρουφάκης προσπάθησε να συμφωνήσει σε μια τέτοια παράταση, παίζοντας και πάλι με την ονομασία της αλλά τελικά δήλωσε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς στο τελικό κείμενο που του προτάθηκε δεν υπήρχε ρητή αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση της χώρας και υπήρχε η λέξη...«ευελιξία».

«Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Γι' αυτό υπάρχει «ισχυρή γνώμη» στο Eurogroup ότι τώρα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την εμπλοκή στη σημερινή διαπραγμάτευση.

Μένει να δούμε αν η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι σε όλους τους Έλληνες κι όχι μόνο σε αυτούς που την ψήφισαν και θα ζητήσει την παράταση του προγράμματος όπως της υποδεικνύουν ΟΛΟΙ. Ας το βαφτίσει και «ενδιάμεση πορεία προς τον Παράδεισο» και την Τρόικα «τάγμα Χειρουβείμ», αρκεί να το κάνει.

Διαφορετικά, η Παρασκευή θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.