«Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις δεν πήγαν καλά γιατί δεν συνδέθηκαν με κάποιο όραμα»

2.2.15


Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι ένας από τους γνωστότερους οικονομολόγους στη Γερμανία. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ και στέλεχος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου.

Η ιδιότητά του αυτή, μαζί με το γεγονός ότι είναι Έλληνας, οδήγησε την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Γερμανία να τον καλέσει σε μια συζήτηση με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, τις ημέρες που η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε τα καθήκοντά της.

Να μερικά από τα όσα ενδιαφέροντα είπε:

-Γιατί άλλες χώρες, όπως η Πολωνία ή οι χώρες της Βαλτικής, που είχαν ανάλογα με την Ελλάδα προβλήματα, πήγαν πολύ καλύτερα;
«Γιατί στις χώρες αυτές οι κυβερνήσεις είχαν θέληση και νεότερο πολιτικά προσωπικό, με γνώσεις. Συνέδεσαν τις μεταρρυθμίσεις με ένα όραμα. Είπαν στους πολίτες, αρχικά θα πάμε άσχημα, αλλά μετά θα έχουμε πρόοδο. Στην Ελλάδα, δεν υπήρξαν υπουργοί με τις ανάλογες γνώσεις. Στην Ελλάδα, δεν υπήρξε όραμα. Κανείς δεν εξήγησε στον ελληνικό λαό τι πραγματικά πρέπει να γίνει. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει πραγματική διαπραγματευτική δύναμη. Είναι σαν ένα μικρό αυτοκίνητο που τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς έναν τοίχο. Η Ελλάδα είναι το μικρό αυτοκίνητο και ο τοίχος είναι η Ε.Ε.».
-Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πολύ άσχημα, ειδικά στο θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ., ένα κατά βάση αντιευρωπαϊκό κόμμα. Ο Τσίπρας αναδείχτηκε με την υπόσχεση πως θα φορολογήσει τον πλούτο και θα χτυπήσει τη φορολογία. Ομως οι ΑΝ.ΕΛΛ. είναι ένα κόμμα που έχει στενές σχέσεις με την ολιγαρχία. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των πράξεών του, δηλαδή ποιες δυνατότητες έχει και ποιες δυνατότητες έχουν οι εταίροι του. Ποιες καταστροφικές συνέπειες θα έχουν κάποιες κινήσεις σε σχέση με τις αγορές, πόσο δύσκολο θα είναι να δανειστεί ξανά η Ελλάδα. Με κάθε λάθος δήλωση που κάνουν τώρα, αυξάνουν την εξάρτησή τους από τις αγορές, ενισχύουν τις θέσεις των δανειστών και κάθε λάθος δήλωση, κάθε λάθος κίνηση, αυξάνει την εξάρτηση από τους δανειστές, αλλά και από τη Γερμανία».

Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια υπό την επιμέλεια του Παντελή Βαλασόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών.