Ο Βαρουφάκης παραδέχεται δημόσια ότι ψάχνει μια «φρασεολογία» που να ικανοποιεί τους πάντες

3.2.15


Χθες, ο Γιάνης με το ένα νι έγινε για λίγο Γιάννης Μελισσανίδης με δυο νι και ανακοίνωσε με δόξα και τιμή στους Financial Times ότι δεν ζητά πλέον διαγραφή χρέους κι ότι μπορεί στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων να μην εφαρμοστεί όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση αυτή βοηθά τη χώρα και είναι σημαντικά πιο υπεύθυνη από τις προηγούμενες ανοησίες περί διεθνούς διάσκεψης για το χρέος. Εξάλλου, σήμερα οι αγορές αντιδρούν ιδιαίτερα θετικά στο άκουσμα της κωλοτούμπας.

Ο Γιάνης όμως με το ένα νι δεν ξεχνά το εσωτερικό ακροατήριο, γι' αυτό και χθες έβγαλε μια ιστορική ανακοίνωση «διάψευσης» στην οποία αναφέρει:
Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας.

Καταλάβατε; Ο Βαρουφάκης λέει στο εσωτερικό ακροατήριο ότι «πάω να κοροϊδέψω τους ξένους με διαφορετικές λέξεις». Το έχει ξαναπεί με ακόμα πιο σαφή τρόπο πριν δυο μέρες, σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής:

Θα σας πως ποια είναι η δική μου θέση, ας φύγουμε από αυτά που είπαμε με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Εδώ υπάρχει ένα, αν θέλετε, σημειολογικό ζήτημα. Δηλαδή, από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχτούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το Μνημόνιο". Οτι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε μια δήλωση μετανοίας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό τη μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Ο άνθρωπος δεν κρύβεται. Μας το λέει στα μούτρα: ψάχνω μια φράση για να σας κοροϊδέψω και να πάμε παρακάτω. Θα μας σώσουν από τη σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης αυτοί που αποδεικνύονται οι καλύτεροι μαθητές της;