Χρυσόγονος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε λαϊκή εντολή εξόδου από το ευρώ, ίσως πάμε σε δημοψήφισμα

12.2.15


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που το αδιέξοδο φτάσει στα άκρα, η νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με οποιοδήποτε τρόπο, είναι λύση ή ένα δυνατό επιχείρημα από την Αθήνα; 
Δεν ξέρω αν είναι επιχείρημα, είναι όμως μέσα στα πλαίσια αυτού που θα έπρεπε να γίνει από πλευράς σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας και της λαϊκής εντολής. Διότι η λαϊκή εντολή που δόθηκε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι ούτε για να βγει από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα, ούτε από την άλλη μεριά για να συνεχίζει να εφαρμόζει μνημόνια. Αυτά τα είχαμε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά στην προεκλογική περίοδο. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους εταίρους.
Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί ανέφικτο, εκτιμώ ότι μετά πρέπει να ζητήσουμε από τον κυρίαρχο λαό να μας πει πώς πρέπει να πορευτούμε, αν αποδειχθεί ότι πρέπει να πάμε ή στο ένα ή στο άλλο άκρο. Εκεί πρέπει να λάβει την απόφαση ο κυρίαρχος λαός, όχι απαραιτήτως με νέες εκλογές, θα μπορούσε να είναι και δημοψήφισμα. Θέλω να ελπίζω και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα δημοκρατικό μόρφωμα, αλλά αντίθετα είναι ένα ημι-αυταρχικό, μην πω νεο-αποικιακό μόρφωμα και αυτό θα έχει πολιτικό κόστος μακροπρόθεσμα για την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θα είναι η λάθος κίνηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.
Προς το παρόν, το σημαντικό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μέχρι το σημείο που δεν θα τεθεί κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αργότερα, το κρίσιμο θα είναι η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα και ποια απάντηση από τις διαθέσιμες θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

19 σχόλια:

 1. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός αποφάσισε όπως αποφάσισε και με την ατζέντα που τού κατέθεσαν τα κόμματα. Καθόλου συμπτωματικά η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνέπιπτε εντελώς ως προς αυτό: ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Νομιμοποιείται σαν κυβέρνηση η παρούσα συγκυβέρνηση στο βαθμό που εφαρμόζει την ατζέντα για την οποία εκλέχτηκε. Τυχόν παραπομπή σε δημοψήφισμα, όπου είναι αφενός ζήτημα ποιο είναι ακριβώς το ερώτημα και αφετέρου ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης στο διλημματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, προκύπτει ένα ουσιαστικό ζήτημα νομιμοποίησης: θα κληθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική για την οποία δεν εξελέγη γιατί αλλιώς αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα;(είπαμε μένει να δούμε ποια θα είναι η διατύπωση του σχηματοποιημένου διλημματικού ερωτήματος). Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να εφαρμόσει την κουτοπονηριά του Παπανδρέου, δηλαδή να μείνει στην εξουσία αλλά να κυβερνά με διαφορετική ατζέντα από αυτή για την οποία εκλέχτηκε. Καθαρή πο*στιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν θα αφησει το Ευρωιερατειο να φτασουν τα πραγματα σε δημοψηφισμα. Το μονο που φοβουνται ειναι τις ανεξελεγκτες αντιδρασεις των λαων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την εντιμότητα να κάνει το δημοψήφισμα πριν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πού το πάνε πού το φέρνουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι έρχονται στα λόγια του "ηλίθιου" και "δοσίλογου" ΓΑΠ. Το κρίμα είναι που, όπως και οι προηγούμενοι έτσι κι αυτοί, πρώτα ξεφτιλίζονται τραβόντας και τη χώρα μαζί τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. σεμνά και ταπεινα12 Φεβρουαρίου 2015 - 1:22 μ.μ.

  Η διατύπωση του ερωτήματος θα είναι ξεκάθαρη, ήδη μας προετοιμάζουν οι ψεκασμένοι αριστεροί και ακροδεξιοί. Είναι πασίγνωστο το σκληρό καμάκι του χαζο-Καμενου και ορισμένων μέσα στην κυβέρνηση με τη δραχμή, τη ακροδεξιά Ρωσια και γενικώς οτιδήποτε παρακμιακό!! Η δραχμή βολευει και την χρεοκοπημένη ολιγαρχία των ΜΜΕ και ηδη αρχισε η προπαγάνδα. Ο λαος τσιμπάει και φάνηκε με τα φιλοκυβερνητικά συλλαλητήρια τα οποία κυβερνητικός βουλευτής του ξέφυγε (αμαθητος ο φουκαρας) οτι είναι οργανωμένα. Άλλωστε η παρουσια υπουργών το βεβαιώνει. Περαστικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν γίνει δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει ως θέμα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωπαική ήπειρο. Αν όχι, υπάρχει τεχνολογία από την ομάδα Ε να μεταφερθεί η χώρα με αποκόλληση από τη βαλκανική, στον ειρηνικό ωκεανό όπου και θα ζούμε χαρούμενοι κάνοντας έρωτα κάθε ώρα της ημέρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άνευ χαλκού Φοίβος ου μαντεύεται.

  Χωρίς λεφτά ,ο Θεός δεν προφητεύει!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Παπανδρέου εκλέχτηκε με το σύνθημα "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" και όχι με το "λεφτά υπάρχουν" που ξέρεις πολύ καλά πως έχει το νόημα ΠΛΟΥΤΟΣ υπάρχει. Το Δημοψήφισμα απο τον Παπανδρέου ήρθε για να ανλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να κάνει συμμέτοχο τον ελληνικό λαό στις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί την 27η Οκτωβρίου 2011 με το πακέτο για κούρεμα 110 δις και 130 δις ακόμη χαμηλότοκα δάνεια.
  Εσύ που το '09 ψήφισες τον Κ. Καραμανλή που διπλασίασε το χρέος και έφτασε το έλλειμμα στο 16% μέσα σε 5.5 χρόνια πως και δεν τσίμπησες απο το "λεφτά υπάρχουν";;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κάτι ξεχνάς Συριζοκαμένε ...

  1. Ότι το 2010 η Δανειακή
  Σύμβαση ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ μέχρι να υπογραφεί ( από ΕΕ,ΕΚΤ) μόλις 24 ώρες πριν την ημέρα λήξης του Ελληνικού Ομολόγου που θα ήταν Ακαριαία Ολική Πτώχευση - Στάση Πληρωμών της Χώρας , το ΔΝΤ μάλιστα υπόγραψε την συμμετοχή του 24 ώρες μετά .

  2. Οι Έλληνες πολίτες , ήταν ακόμα "μεθυσμένοι" από το συνεχές πάρτι
  30ετίας και στην κοσμάρα τους οι μικρομεσαλίοι κορτάριζαν το νέο μοντέλο Καγιέν , έκλειναν για Πάσχα στην ήδη sold out Μύκονο και ακόμα πίστευαν πως τα Ευρώπουλα τα τυπώνουν σε απεριόριστες ποσότητες κάπου μεταξύ Νομισματοκοπείου,Γεν. Λογ. του Κράτους & ΥΠΟΟΙΚ…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο κ.Χρυσόγονος ισχυρίζεται δίχως, βέβαια, να μπει στο κόπο να το αιτιολογήσει, ότι η μη αποδοχή των ελληνικών θέσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι ένα ημιαυταρχικό - νεοαποικιακό μόρφωμα. Αν όμως όλοι οι άλλοι θεωρούν παράλογη την αξίωσή μας να αλλάξει η συμφωνία με την Ευρώπη, μόνο και μόνο επειδή στην Ελλάδα είχαμε εκλογές, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι χαρακτηρισμοί Χρυσόγονου να είναι πέρα για πέρα εξωπραγματικοί. Το μυστήριο και εξωευρωπαϊκό μόρφωμα θα είναι τότε η δύσμοιρη Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ναι.
  ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ,ΑΛΛΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Την στιγμή που θα ειναι σε αδιεξοδο και θα ζητησουν ,αν θα ζητησουν δημοψηφισμα,παροτι δημοκρατικο,εγω δεν θα συμφωνούσα,
  Η λύση ειναι εκλογες.
  Και τοξερουν βεβαια το ποσοστό τους το πραγματικο.
  Ενα 3%.
  Ας όψονται οι σαμαροβενιζελοι και αγανακτησμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ολο αυτο το λογυδριο για να καταληξεις οτι ο ΓΑΠ ηταν "κουτοπονηρος" ?
  τοσο μενος για τον ΓΑΠ πια? Τι εκανες στην προ-ΓΑΠ εποχη ?
  ειχες ταξι? επαιρνες προμηθειες απο νοσοκομεια? δουλευες κλητηρας στο Υπ. Μακ.Θρακης? Πες μου, θελω πραγματικα να καταλαβω την ψυχοσυνθεση σου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ήταν τσάτσος του Τούρκογλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Απαντάω σε σένα και σε όλους τους προηγούμενους. Ποιος τον χέζει το ΓΑΠ; Απ'το σχόλιο καταλάβατε ότι ασχολούμαι καθόλου μαζί του; Όλο το σχόλιο μου είναι κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και ούτε μού πέρασε στο μυαλό να στοχεύσω έναν νεκρό.Απλά συμβαίνει τα εγκληματικά λάθη εκείνου του νεκρού να θέλει να τα επαναλάβει ο επόμενος μελλοντικός νεκρός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. H
  όλη αυτή μπουρδολογία εσωτερικής κατανάλωσης , με την οποία έπεισαν τον βλάκα
  Ελληναρά κουραδόμαγκα και τους ψήφισε και την οποία την λένε και στο εξωτερικό
  ντυμένοι κλόουν και μας ξεφτιλίζουν σαν χώρα , είναι αυτό το Λαφαζανο-μπολσεβίκικο
  απωθημένο-ψύχωση , που μπερδεύουν την εκλογική εναλλαγή κυβερνητικού κόμματος εντός του
  Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος , με την φαντασίωση της Οκτωβριανής Επανάστασης όπου ανετράπη βίαια το πολίτευμα της τσαρικής Ρωσίας !

  Ζουν μέσα σε ένα φαντασιακό κόσμο , που ένα Κράτος ΔΕΝ έχει συνέχεια στις Διεθνείς υποχρεώσεις του ΑΝ απλά αλλάξει κυβέρνηση !

  Είναι το απαύγασμα της 30ετούς βλαχοκουτοπονηριάς του Ελληναρά
  λαμογιού, που με τσαλίμια και τσιριτσάντουλες ξεπερνάει – ακυρώνει τον Νόμο … πχ κλέβω σαν Δ.Υ και μόλις πάνε να
  με πιάσουν , βγαίνω σε σύνταξη και εξασφαλίζω το ακαταδίωκτο τρώγοντας τα κλεμμένα…

  Δηλαδή αν πχ φύγει η
  Μέρκελ και έλθουν άλλοι στην Γερμανική κυβέρνηση , θα μπορούν να μας πουν «ξέρετε
  τώρα τα μνημονικά επιτόκια σας Έλληνες από 1% θα γίνουν 10% γιατί ο Γερμανικός λαός μίλησε»

  ΚΡΕΤΙΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ενταξει τοτε αφου υπαρχει "η συνεχεια του κρατους" να καταργηθουν οι εκλογες τελειως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. 1. Αν το λες για καλό, ότι δηλαδή περίμενε από τον Οκτώβρη του 2009 να λήξει το ομόλογο τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.
  2. Συμφωνώ, είχαν μεθύσει από τα 3χίλιαρα και το λεφτά υπάρχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή