Χρυσόγονος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε λαϊκή εντολή εξόδου από το ευρώ, ίσως πάμε σε δημοψήφισμα

12.2.15


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που το αδιέξοδο φτάσει στα άκρα, η νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με οποιοδήποτε τρόπο, είναι λύση ή ένα δυνατό επιχείρημα από την Αθήνα; 
Δεν ξέρω αν είναι επιχείρημα, είναι όμως μέσα στα πλαίσια αυτού που θα έπρεπε να γίνει από πλευράς σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας και της λαϊκής εντολής. Διότι η λαϊκή εντολή που δόθηκε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι ούτε για να βγει από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα, ούτε από την άλλη μεριά για να συνεχίζει να εφαρμόζει μνημόνια. Αυτά τα είχαμε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά στην προεκλογική περίοδο. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους εταίρους.
Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί ανέφικτο, εκτιμώ ότι μετά πρέπει να ζητήσουμε από τον κυρίαρχο λαό να μας πει πώς πρέπει να πορευτούμε, αν αποδειχθεί ότι πρέπει να πάμε ή στο ένα ή στο άλλο άκρο. Εκεί πρέπει να λάβει την απόφαση ο κυρίαρχος λαός, όχι απαραιτήτως με νέες εκλογές, θα μπορούσε να είναι και δημοψήφισμα. Θέλω να ελπίζω και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα δημοκρατικό μόρφωμα, αλλά αντίθετα είναι ένα ημι-αυταρχικό, μην πω νεο-αποικιακό μόρφωμα και αυτό θα έχει πολιτικό κόστος μακροπρόθεσμα για την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θα είναι η λάθος κίνηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.
Προς το παρόν, το σημαντικό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μέχρι το σημείο που δεν θα τεθεί κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αργότερα, το κρίσιμο θα είναι η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα και ποια απάντηση από τις διαθέσιμες θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.