Η Ιρλανδία βγήκε από το Μνημόνιο και τώρα προσπαθεί να πείσει τους νέους που έφυγαν να επιστρέψουν

5.3.15

Dublin/ Photo credit: Sciami
Την ώρα που εμείς συνεχίζουμε με πάθος να κυνηγάμε την ουρά μας και να μην πηγαίνουμε πουθενά, χώρες που βρέθηκαν κάποτε στη δική μας θέση προχωρούν μπροστά και θέτουν ζηλευτές προτεραιότητες.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής:

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας απηύθυνε χθες δραματική έκκληση στους νέους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα, έπειτα από επτά χρόνια διαρκούς αιμορραγίας ανθρώπινου δυναμικού, η οποία τον τελευταίο καιρό επιδεινώνεται. Ο υπουργός αρμόδιος για την ιρλανδική διασπορά υποσχέθηκε να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σε όσους επιστρέφουν και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την παλιννόστηση.
Περίπου 240.000 Ιρλανδοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση του 2008. Εξ αυτών, οι 165.000 είναι νέοι 15 ώς 24 ετών, με αποτέλεσμα να γείρει αισθητά η δημογραφική πλάστιγγα. Ενώ το 2009 το 23,1% του πληθυσμού ήταν ηλικίας 15-29, πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 18%.
(...)«Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς έφυγαν ελπίζοντας να επιστρέψουν αν η οικονομία ανακάμψει και έχουν δουλειές» είπε ο Ιρλανδός υπουργός Διασποράς Τζίμι Ντίνιχαν. «Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε το οικονομικό κλίμα που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν. Η μετανάστευση έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας, καθώς χάνουμε ταλαντούχους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια. Τους χρειαζόμαστε και θα τους καλωσορίσουμε», συμπλήρωσε.

Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους νέους στην Ελλάδα με την παροχή άφθονης...αξιοπρέπειας.