Κώστας Ήσυχος: Άλλος ο εθνικισμός της Δεξιάς, άλλος ο εθνικισμός της Αριστεράς

11.3.15


Αίσθηση προκάλεσε μια χθεσινή αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου στη Βουλή ο οποίος και επιχείρησε έναν...πρωτότυπο διαχωρισμό μεταξύ του εθνικισμού της Αριστεράς και αυτού της Δεξιάς.

Συγκεκριμένα είπε:
Θα ήθελα να εκφράσω και μια κατηγορηματική διαφωνία με κάτι που ακούστηκε, το οποίο συμπυκνώνεται σε μια απόλυτη και απαράδεκτη ιστορική εξίσωση, ότι ο εθνικισμός της Αριστεράς με τον εθνικισμό της Ακροδεξιάς κάπου ταυτίζονται και αποτελούν ίσως τις αιτίες για τη μήτρα του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν πρόκειται απλά για ιστορική λαθροχειρία, αλλά πρόκειται για μια ανάγνωση η οποία είναι πολύ μοδάτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 
Θα περίμενε κανείς από έναν αριστερό πολιτικό να καταδικάσει συνολικά τον εθνικισμό, όχι να προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να υπάρχει και καλός εθνικισμός, αν αυτός εκπορεύεται από την Αριστερά.

Πρώτη φορά Αριστερά;

4 σχόλια:

 1. Περίμενε περίμενε, γιατί θα είναι δικαιολογημένη η "οργισμένη αντίδραση"? Μήπως οι αποζημιώσεις είναι κάτι το οποίο στερείται λογικής? Το γεγονός πως δεν έγινε παλιότερα (λάθος), και γίνεται τώρα που έχουμε καταντήσει οι ζητιάνοι της Ευρώπης και ριψοκινδυνεύουμε πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις είναι άλλο θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το να μην τηρείται η εννομη ταξη ενος κράτους, είναι σοβαροτητα; (θυμιζω οτι οι κατοικοι του Διστομου εχουν δικαιωθεί απο τον Άρειο Πάγο το το 2000). Ειναι επίσης σοβαρη εικόνα κράτους το αθτημα των κατοικων του Διστομου να πηγαινει στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης μεσω Ιταλίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οχι. Δεν ηταν. Για αυτο τους διωξαμε. Δεν μιλαμε για αυτους πλεον. Δεν μας νοιαζει τι εγινε πριν. Ηρθαν οι αγνοι και οι αμολυντοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Xωρίς να υποστηρίζω τις εν γένει ερασιτεχνικές κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα μικρό διαπραγματευτικό όπλο μεταξύ των δύο μερών. Εξάλλου, "....ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000 με αποτέλεσμα δικαστικός κλητήρας να εμφανιστεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

  Όμως, μετά την απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος απέσυρε την επίμαχη απόφαση." (skai.gr)

  ΑπάντησηΔιαγραφή