Λυκούδης: Σοβαρό εθνικό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις, απόλυτα σύμφωνο το Ποτάμι

11.3.15



Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης-γοητεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι δια στόματος Λυκούδη στηρίζει με θέρμη την προσπάθεια για τις γερμανικές επανορθώσεις και ταυτίζεται απόλυτα με την κυβέρνηση και σε αυτό.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο Σπύρος Λυκούδης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα εξ αρχής να υπογραμμίσω ότι η πρόταση για την επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου βρίσκει την κοινοβουλευτική ομάδα του «Ποταμιού» απολύτως σύμφωνη. Πρόκειται για σοβαρά, αλλά και σύνθετα εθνικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε διακομματική επιτροπή και στην προηγούμενη Βουλή.
(...)Πρώτον, σε καμιά περίπτωση το έργο της διακομματικής επιτροπής δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για εθνικό θέμα.
Δεύτερον, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν διαρροές που να τροφοδοτούν εικασίες και άλλα συναφή. Εννοώ ότι το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση, αν πράγματι εννοούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τα όσα μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο για τις αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
(...)Μεταξύ άλλων, είναι γνωστό ότι πολλά αρχαία αντικείμενα αγνοούνται, παρά τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα, επίσης, με ορισμένα δημοσιεύματα, κρατικά μουσεία της Γερμανίας εκδήλωσαν την ετοιμότητά τους να μας επιστρέψουν αρχαία τμήματα,  που μεταφέρθηκαν εκεί κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ακόμα, από την καταγραφή του 1947 του Υπουργείου Παιδείας προκύπτουν καταστροφές και απώλειες από μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους της περιόδου της ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής. Τα έχουμε διεκδικήσει; Πρόκειται να τα διεκδικήσουμε και από αυτές τις χώρες;