Τον ΕΝΦΙΑ πολλοί εμίσησαν, το χρήμα που φέρνει ουδείς

4.3.15


Σπεύδουν στην κυβέρνηση να μαζέψουν τα ευνοϊκά μέτρα και τις μειώσεις φόρων ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και των σκληρών ταμειακών και δημοσιονομικών συνθηκών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης «μαζεύει» ένα ένα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είτε από τον ίδιο είτε από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Χθες σειρά είχαν οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και συγκεκριμένα ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και το 2015, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2014. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση για να τον αντικαταστήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star) τόνισε ότι για το επόμενο τετράμηνο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος. Ο υπουργός ανέφερε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερον. Ίσως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Εως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις». Αν και ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ αυτός όπως προαναφέρθηκε ενδεχομένως να διατηρηθεί για το 2015 μειωμένος κατά 15-20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικά στην Καθημερινή. Δεν μένει παρά να ακούσουμε ότι τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε με το...70% του ΕΝΦΙΑ, όπως και με το Μνημόνιο. Αριστεριτζήδες.