Χάσαμε ένα μήνα για το γελοίο θεώρημα της «δημιουργικής ασάφειας»

20.3.15


Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα ρεπορτάζ των ξένων και των ελληνικών ΜΜΕ για το τι συζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες με τους ισχυρότερους παράγοντες της Ευρώπης και παρατηρώ ότι μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια.

Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το ότι η κυβέρνηση έχασε έναν ολόκληρο μήνα πιστεύοντας ότι πράγματι υπάρχει ένας τρόπος να πείσει τους εταίρους ότι συμφώνησαν σε κάτι εντελώς διαφορετικό στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται γι' αυτό που ο γνωστός τηλεαστέρας Γιάνης Βαρουφάκης βάφτισε «δημιουργική ασάφεια» παραθέτοντας το παράδειγμα αύξησης του ΦΠΑ σε κάποιο άγνωστο προϊόν ώστε να λάβει σάρκα και οστά η εθνική ονείρωξη του «να τους κοροϊδέψουμε».

Χθες, νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί παρά να κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να αφήσει στην άκρη όλες αυτές τις ανοησίες και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το ταξίδι του δεν τον συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών. Οφείλει, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, να κυβερνήσει την Ελλάδα και να εγγυηθεί προσωπικά την παραμονή μας στην Ευρωζώνη.

Κάθε μέρα που περνάει οι αποφάσεις που ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί στο τέλος να λάβει γίνονται όλο και πιο δυσάρεστες καθώς ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού αποτελεί σήμερα τη μόνη σταθερά της ελληνικής οικονομίας.