ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Εθνικοί δεσμοί με την Ελλάδα αλλά μέχρι εκεί, πρότυπο μας η Ιρλανδία

6.3.15


Σε συνέντευξή του ο Χάρης Γεωργιάδης λέει ότι στην οικονομία η χώρα του δεν έχει τίποτα κοινό με την Ελλάδα. Εκφράζει θαυμασμό για την Ιρλανδία κι ελπίζει σε λίγο καιρό να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρει ότι η χώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει από φέτος στην κανονικότητα εκδίδοντας δύο νέα ομόλογα.
Πρότυπο της χώρας, όπως ανέφερε, είναι η Ιρλανδία και όχι η Ελλάδα. «Βρίσκω εντυπωσιακό, ότι η Ιρλανδία αντιμετώπισε μια πολύ σημαντική δυσκολία ... αλλά κατάφερε να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ... και τώρα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης.»

Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την Ελλάδα, είπε: «Υπάρχουν πολιτισμικοί και εθνικοί δεσμοί, αλλά τίποτα παραπάνω.» Ανέφερε μάλιστα ότι η σύνδεση των δύο οικονομιών αφορούσε στον τραπεζικό τομέα, αλλά αυτό τελείωσε πριν από δύο χρόνια.

Αναλυτικά στο Euro2day. Δεν ήταν εύκολο να αναγκάσουμε μέχρι και την Κύπρο να τηρεί αποστάσεις από την Ελλάδα αλλά το καταφέραμε κι αυτό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθούν και οι Κύπριοι στο στόχαστρο του ελλαδίτικου εθνολαϊκισμού, ας ελπίσουμε ότι δεν θα θεωρηθούν κι αυτοί μερκελιστές χωρίς...αξιοπρέπεια.