Δυο χρόνια από την απαγωγή των ορθόδοξων μητροπολιτών Χαλεπίου στη Συρία, άγνωστη η τύχη τους

22.4.15


Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απαγωγή δυο ορθόδοξων μητροπολιτών στη Συρία, η τύχη των οποίων εξακολουθεί δυστυχώς να αγνοείται.

Παραθέτω τη σχετική σημερινή ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών:
«Συμπληρώνονται, σήμερα, δυστυχώς, δύο χρόνια από την ημέρα της απαγωγής στη Συρία του  Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθοδόξου Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διεθνείς προσπάθειες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων Μητροπολιτών και καλεί όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή που έχει προκαλέσει πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, κύματα προσφύγων και καταστροφές μνημείων ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας».
Ένα σύντομο ιστορικό από παλαιότερο ρεπορτάζ της Καθημερινής:
Στις 22 Απριλίου πέρυσι, παραμονές Πάσχα, ένα επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε Σύρος υπήκοος και επέβαιναν σε αυτό δύο ιερωμένοι, διέσχιζε τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, στον μεθοριακό σταθμό Μανσούρα, με προορισμό το Χαλέπι, όπου μαίνονταν άγριες εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.
Λίγα λεπτά αφότου άφησε πίσω του το σημείο ελέγχου, το σταμάτησαν ένοπλοι μασκοφόροι, οι οποίοι με την απειλή των όπλων έβγαλαν από το αυτοκίνητο βίαια τους επιβάτες του, που ήταν ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Γιατζιτζής και ο συρορθόδοξος επίσκοπος Γιοχάνα Ιμπραχίμ και εκτέλεσαν επιτόπου τον οδηγό του, που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί.
Σε έναν άλλο φανταστικό κόσμο, θα ήθελα να δω μια δυνατή Ελλάδα με ισχυρό λόγο στις χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής. Ίσως σε 200-300 χρόνια από σήμερα.