Μητροπολίτης Σύρου: Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, σήμερα είμαστε όλοι πρόσφυγες

28.4.15


Σε μια σημαντική παρέμβαση, έστω και στο πλαίσιο της κοινωνίας των Κυκλάδων, προχώρησε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' τονίζοντας με άρθρο του ότι «Είμαστε όλοι πρόσφυγες».

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» των Κυκλάδων:
Ο Θεός, ως άνθρωπος, γεννήθηκε σε μια πόλη, όπου οι Παναγία Μητέρα Του και ο Μνηστήρας της Ιωσήφ ήταν ξένοι, δεν βρήκαν ούτε δωμάτιο για να μείνουν και γεννήθηκε σε στάβλο...
Στη συνέχεια, έγινε μετανάστης και πήγε με την οικογένειά Του στην Αίγυπτο, για να μη θανατωθεί από τον Ηρώδη και εκεί, σίγουρα, ο Ιωσήφ θα αναζήτησε δουλειά, ως ξένος εργάτης.
Μεγαλώνοντας περιπλανήθηκε σε όλη τη χώρα ως Ξένος, μη έχοντας «πού την κεφαλήν κλίναι» και Τον θανάτωσαν οι συμπατριώτες Του σα να ήταν Ξένος, παραδίδοντάς Τον μάλιστα σε Ξένους, στους Ρωμαίους.
Έτσι ο Ιησούς έγινε πολλαπλά ο μεγάλος Ξένος, που ποτέ δεν κατανοήθηκε ώστε να γίνει «δικός μας», παρά μόνον από λίγους, που πάντα (και τώρα) η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως «πτωχούς τω πνεύματι»...
Στη συνέχεια, Αυτός ο μεγάλος Ξένος έστειλε τους μαθητές Του σε «όλα τα έθνη» και εκείνοι ξενιτεύτηκαν και δίδαξαν τους ανθρώπους σε ξένες χώρες, και οι περισσότεροι θανατώθηκαν από ξένους ως ξένοι και τάφηκαν σε ξένη γη.
Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, οι Προφήτες μετανάστες, οι Απόστολοι μετανάστες, το χριστιανικό πνεύμα μεταναστευτικό...Και εμείς, σήμερα; Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι «άθεοι» ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά «χριστιανοί»...
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι ιεράρχες. Γέμισαν οι οθόνες μας με φασίστες κληρικούς που αμαυρώνουν την εικόνα της Εκκλησίας της Ελλάδος.