Περισσότεροι οι συνταξιούχοι από τους ασφαλισμένους πλέον στο ΙΚΑ

11.4.15


Έχω γράψει πολλές φορές για την άλυτη μαθηματική εξίσωση της χώρας που περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό συνταξιούχων, έναν εξίσου μεγάλο αριθμό ανέργων και έναν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό εργαζομένων.

Δυστυχώς, η κατάσταση κάθε μήνα όλο και χειροτερεύει, ιδιαίτερα όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο παρελθόν, περιφρονώντας το μέλλον και αδιαφορώντας για το παρόν.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό ρεπορτάζ του Capital.gr:
Περισσότερες είναι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους του εν λόγω ταμείου οι οποίοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις πληρώνουν. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», τον Ιανουάριο του 2015 δόθηκαν 1.851.424 συντάξεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Αύγουστο του 2014 (δηλ. ένα εξόχως καλό μήνα για την απασχόληση στην Ελλάδα), οι ασφαλισμένοι του εν λόγω ταμείου ανέρχονταν σε 1.785.741. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι κατά 65.683 λιγότεροι από τις συντάξεις τις οποίες πληρώνουν, με τη συνδρομή βεβαίως του κρατικού προϋπολογισμού.
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να κατανοήσει ότι όταν ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας είναι μικρότερος από τον αριθμό των συνταξιούχων, τότε το ασφαλιστικό σύστημα μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί, όση δημιουργική ασάφεια κι αν κανείς επιστρατεύσει.

Ο χρόνος στο ρολόι της ωρολογιακής βόμβας τελειώνει.