Θα μας σώσουν οι αντιμεταρρυθμιστές του χθες από τους αντιμεταρρυθμιστές του σήμερα;

23.4.15


Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα στην Ελλάδα που κανείς χάνει τον λογαριασμό, ειδικότερα όταν πάει να απαριθμήσει χαμένες ευκαιρίες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Δεν ξέρω λοιπόν πόσοι το θυμούνται αλλά η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ήταν το ξήλωμα της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ υπέρ των καθεστωτικών πρυτάνεων. Ήταν το καλοκαίρι του 2012, υπουργός Παιδείας ήταν ο σήμερα εξαφανισμένος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και προς τιμήν τους μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Παπανδρέου και ο μετέπειτα υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, είχαν καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Εδώ και λίγες μέρες, ο Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο αποτελειώνει το νόμο Διαμαντοπούλου η εφαρμογή του οποίου είχε ούτως ή άλλως υπονομευθεί. Ένα μεγάλος μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρά στις προτεινόμενες αλλαγές ενώ σχετική δημόσια παρέμβαση έκανε και η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Ποιοι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό τους; Ο Αντώνης Σαμαράς και ο...Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον τελευταίο μάλιστα να συντρίβει κάθε προηγούμενο ρεκόρ υποκρισίας και να αναφέρει σε ανακοίνωση του:
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, έλαβε την επιστολή που απέστειλε η κα. Άννα Διαμαντοπούλου στους αρχηγούς των κομμάτων για την ανάγκη να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις γύρω από τις μείζονες νομοθετικές αλλαγές στα ζητήματα παιδείας. 
Όπως είχε την ευκαιρία εκ προοιμίου να δηλώσει  ο κ. Βενιζέλος και κατά την χθεσινή συνάντησή του με την κα Διαμαντοπούλου, συμφωνεί με την πρότασή της. Αυτήν την αντίληψη εφάρμοσε στην πράξη η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 ο κ. Βενιζέλος είχε την δυνατότητα να προτείνει ως γενικός εισηγητής και η τότε αναθεωρητική Βουλή να αποδεχθεί και να ενσωματώσει στο Σύνταγμα, μια σειρά από ρήτρες συναίνεσης και ευρείας πλειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται πλέον συνταγματικά αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τη νομοθεσία περί της ψήφου των αποδήμων και αυξημένη πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών. Η ίδια λογική πρέπει να επικρατήσει και για το βασικό θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης, με στόχο μια σταθερή, μακροχρόνια  εθνική επένδυση στη γνώση και άρα την προοπτική της νέας γενιάς.
Τώρα είδαν το φως το αληθινό; Τώρα που βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να αυτοκτονήσει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο που μπορεί μέχρι και να αναστήσει πολιτικά πτώματα; Θα έρθουν να μας σώσουν αυτοί που όταν έλαβαν λαϊκή εντολή αλλαγής έσκιζαν τα Μνημόνια και χαριεντίζονταν με τις συντεχνίες;

Ποιος έχει καταραστεί αυτή τη χώρα;