Τι είδους λύση μπορούν να προσφέρουν οι εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές;

19.4.15


Το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας στο Βήμα της Κυριακής πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

Ο Γ. Δραγασάκης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές». «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά». Περισσότερα στα ΝΕΑ.

Προσωπικά, αδυνατώ να καταλάβω τι είδους λύση μπορούν να προσφέρουν οι εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ζητάει ξανά την ψήφο του μέσα σε μερικούς μήνες, για να λάβει νομιμοποίηση για ποιο πράγμα; Για τη δραχμή; Δεν νομίζω.

Όσο για το δημοψήφισμα, εκτός του ότι δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί για δημοσιονομικό ζήτημα, επίσης δεν βλέπω τι είδους λύση μπορεί να προσφέρει στη χώρα. Ποιο θα είναι το ερώτημα; Ναι ή όχι στο ευρώ; Τίθεται τέτοιο ζήτημα στην ελληνική κοινωνία; Δεν νομίζω.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων το μόνο που οφείλει να κάνει είναι να κυβερνήσει τον τόπο στο πλαίσιο της πολύ πρόσφατης εντολής που έλαβε. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί παραδοχή εκκωφαντικής αποτυχίας.