Στο στόχαστρο (και) του «Πρώτη φορά Αριστερά» και η Διαύγεια

4.5.15


Στο στόχαστρο μιας ακόμα κυβέρνησης φαίνεται ότι μπαίνει το πρόγραμμα Διαύγεια καθώς με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρείται το ξήλωμα του.

Αντιγράφω από το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής:
Την εξαίρεση ορισμένων αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών από τη βασική αρχή της «Διαύγειας» επιβάλλει τροπολογία που έφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και συνυπογράφουν ο υπ. Εσωτερικών Ν. Βούτσης και οι αν. υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Δ. Μάρδας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στο διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές αποτελούν σύνθετες διοικητικές πράξεις οι προμηθευτές του δημοσίου εμπλέκονται συχνά σε γραφειοκραιτκές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους.
Θυμίζω ότι κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει να κάνει και ο κατά φαντασίαν μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να αντιδρά, παρόλο που δεν είχε υπερψηφίσει τη Διαύγεια όταν αυτή είχε έρθει στη Βουλή από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Διαχρονική και διακομματική η απέχθεια για τη διαφάνεια. Τώρα παίρνει και τη σφραγίδα του κωμικού project «Πρώτη φορά Αριστερά». Δεν βάζουμε μυαλό με τίποτα.