Η δήλωση Ρέντσι θα έπρεπε ήδη να έχει ενώσει τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις υπέρ της συμφωνίας

24.6.15


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα το πρωί ότι υπάρχουν χώρες που πιέζουν για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Την ώρα που έφτανε στη χώρα μας η συγκεκριμένη δήλωση, τα ελληνικά κόμματα σε τηλεπαράθυρα και blogs τσακώνονταν για την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να ανεβάζει τους τόνους, λες και δεν έχει βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές μέρες, μπροστά στην πρόβα διχασμού με τις δυο συγκεντρώσεις στην Αθήνα, είχα τονίσει ότι αυτό που τώρα απαιτείται είναι μια στοιχειώδης εθνική συνεννόηση που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πουλάει παραμύθια περί...πετυχημένης διαπραγμάτευσης και η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να ποντάρει ανοιχτά στην καταστροφή, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα τη δικαιώσει.

Εξακολουθώ να πιστεύω, ότι έστω και την τελευταία στιγμή, μια εικόνα ομοψυχίας του δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στις όλο και πιο παράδοξα υψηλές απαιτήσεις των Βρυξελλών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Το ότι προτείνουμε ως χώρα μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτά πάλι δεν φτάνουν, δείχνει πόσο έχει χαθεί συνολικά η αξιοπιστία των Ελλήνων πολιτικών.

Ας συνεννοηθούν τώρα σε πέντε πράγματα, ας μην περιμένουν την ανάγκη σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα κληθεί να διαχειριστεί την καταστροφή.