Ο ρόλος του Στρατού σε μια χώρα με κλειστές τράπεζες εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται

2.7.15


Σάλο έχει προκαλέσει η σημερινή αποστροφή του Πάνου Καμμένου, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τον ρόλο του Στρατού στην εσωτερική δημόσια τάξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό». Καμία σχετική διευκρίνιση δεν δόθηκε, καμία αντίδραση δεν σημειώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς «αριστερός» δεν ένιωσε την ανάγκη να αναρωτηθεί τι δουλειά έχει ο στρατός στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας -αλλά δεν εκπλήσσομαι πια.

Μιας και δεν ζούμε τις πλέον αθώες εποχές, η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία. Δυστυχώς, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο ρόλος του Στρατού σε μια χώρα με κλειστές τράπεζες είναι σημαντικός, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η τραπεζική ομαλότητα δεν πρόκειται σύντομα να επανέλθει. Εξίσου σημαντικός, αν όχι βραχυπρόθεσμα πιο σημαντικός, είναι και ο ρόλος της Αστυνομίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αποτελεί και το πλέον αγαπητό (sic) κόμμα μεταξύ των ενστόλων.

Αν κουρευτούν σημαντικά οι καταθέσεις των πολιτών, αν οδηγηθούμε στη λύση ενός διπλού νομίσματος ή αν επιλεχθεί μια ακαριαία επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, θα ήταν απίθανο να μην δούμε σκηνές χάους στους δρόμους. Προσωπικά, δεν είμαι καν σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί ακόμα και με το ΝΑΙ, μιας και ο βαθύς διχασμός μοιάζει σήμερα να απειλεί τη χώρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Κάποιοι νομίζουν ότι όλο αυτό θα κρατήσει απλά μια εβδομάδα. Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Το φιτίλι για το Κούγκι άναψε, απλά αξίζει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων, όσο ακόμα προλαβαίνουμε.

Υ.Γ Η επιρροή της συγκεκριμένης κυβέρνησης στην εκλογική διάθεση του στρατεύματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι περιορισμένη, εξ ου και τα επίσημα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής.