«Αν το Κράτος είχε καταφέρει να εισπράττει τον ΦΠΑ, δεν θα χρειαζόμασταν πολλά από τα νέα μέτρα»

30.10.15


«Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα του Φ.Π.Α.» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά τόνισε:

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, διότι τα φορολογικά μέτρα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το μνημόνιο. Το 65% είναι φορολογικά μέτρα και το 35% αφορά στη μείωση δημόσιων δαπανών. Άρα, μιλάμε για μια πληθώρα υφεσιακών μέτρων, κάποια εκ των οποίων είναι και οριζόντια, όπως η αύξηση του Φ.Π.Α που πλήττει και τους έχοντες και τους μη έχοντες. Επομένως, θα είναι δύσκολα αυτά τα χρόνια και αυτό αναδεικνύουμε και στην έκθεση μας, ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα του Φ.Π.Α., γιατί εάν, για παράδειγμα, φτάσουμε στο μέσο όρο εισπραξιμότητας των άλλων χωρών της ευρωζώνης, τότε θα έχουμε καταφέρει να εισπράττουμε αρκετά δισ. ευρώ το χρόνο, γύρω στα 3 δισ.... Άρα -φανταστείτε- αν η δημόσια διοίκηση είχε καταφέρει να εισπράττει τον Φ.Π.Α, δεν θα χρειαζόμασταν για φέτος και του χρόνου αυτά τα μέτρα του μνημονίου που είναι 6,4 δισ.».

Και πρόσθεσε: «Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία από το 2012 και μετά, θα δούμε ότι οι φορολογικές εισπράξεις ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται. Δηλαδή, ναι μεν μειώνεται το ΑΕΠ, αλλά μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα πιο πολύ από το ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι, τελικά, παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερους φόρους, στα ταμεία μπαίνουν λιγότερα χρήματα και έχουμε και χαμηλότερο ΑΕΠ. Τα έσοδα μειώνονται περισσότερο από το ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν αποδίδει η αυξημένη φορολογία».