Δεν αρκεί η ψήφιση της συμφωνίας, κανένα περιθώριο επανάπαυσης για κυβέρνηση και Βουλή

17.10.15


Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουμε όλοι μας δει κυβερνήσεις να ανεβαίνουν και να πέφτουν, το άστρο πολλών πρωθυπουργών να ανατέλλει και να δύει ταχύτατα. Τα λάθη τους σε μεγάλο βαθμό ήταν κοινά και φοβάμαι ότι κάποια από αυτά τα επαναλαμβάνει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ψυχανεμίζομαι ότι και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ψήφιση δύσκολων πολυνομοσχεδίων είναι από μόνη της αρκετή για να εφαρμοστεί η συμφωνία της χώρας με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Υποψιάζομαι ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας νιώθουν ότι ψηφίζοντας τα μέτρα, έκαναν το καθήκον τους κι έτσι τώρα μπορούν να πουν και μια αντιμνημονιακή κουβέντα παραπάνω.

Όπως συχνά επαναλαμβάνει και η Φώφη Γεννηματά, το Grexit παραμένει στην πόρτα μας και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος. Οποιαδήποτε βελτίωση της επαχθούς συμφωνίας μπορεί κυρίως να γίνει κατά το στάδιο της εφαρμογής της και σε βάθος χρόνου.

Αν δεν σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, κάπου κατά τον Μάιο, θα αρχίσει πάλι το γνωστό θρίλερ με τα συνεχή Eurogroup και η χώρα αυτή τη φορά δεν θα αντέξει.