Το να φορολογείσαι για ενοίκια που δεν εισπράττεις είναι σαν να παχαίνεις χωρίς να τρως

13.10.15


Ξεχωριστή θέση στο βιβλίο της ελληνικής κρίσης, στο κεφάλαιο «Τα εξωφρενικά παράλογα» θα έχει η συνεχής προσπάθεια φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

To θέμα επανέρχεται κάθε τόσο και είναι απορίας άξιον το αν πράγματι προτείνεται κάτι τέτοιο από θεωρητικά καταρτισμένους τεχνοκράτες αλλά και το αν είναι δυνατόν έστω να συζητούν κάτι τέτοιο οι εκπρόσωποι της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και να αποφασιστεί τελικά κάτι όπως αυτό που περιγράφεται σήμερα σε ρεπορτάζ του Capital.gr:
- να μην φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπράξει. Για να αποδεικνύεται η είσπραξη ενοικίων το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να κάνει υποχρεωτική την πληρωμή ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η είσπραξη ενοικίου με μετρητά θα θεωρείται φορολογική παράβαση.
- ειδικά για να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για τα φετινά ανείσπρακτα ενοίκια εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους για αυτά.