Η αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων γεμίζει τις τράπεζες του εξωτερικού, πότε θα σπάσει η ομερτά;

14.12.15


Για κάποιο περίεργο λόγο, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαμαρτυρήθηκαν λιγότερο από όλους στα χρόνια της κρίσης, παρόλο που δεν εξαιρέθηκαν από τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο λόγος φυσικά είναι απλός και τον γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας. Οι περισσότεροι διορισμένοι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης εργάζονται παράνομα τα απογεύματα, προσφέροντας ιδιαίτερα μαθήματα, συχνά και στους μαθητές της τάξης τους. Ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς είναι διαχρονικά τεράστιος και κανείς δεν έχει τολμήσει να τον αγγίξει.

Σε πρόσφατα ρεπορτάζ του Capital.gr, διαβάζω τα εξής:
Οι κακοπληρωμένοι και με χαμηλές απολαβές εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμιας αλλά κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ίσως οι μεγαλύτεροι καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού. Το ποσοστό αυτών μάλιστα, μεταξύ των 5.260 δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2010, αγγίζει το 50% με μέσο όρο καταθέσεων (γενικά και με συζύγους) σχεδόν 300.000 ευρώ! Το γεγονός των καταθέσεων στο εξωτερικό, από μόνο του, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα φοροδιαφυγής κλπ, αλλά ο αριθμός των προσώπων σε σχέση με τις γνωστές -μικρές- αποδοχές τους, γεννά ερωτήματα για την παραοικονομία της εκπαίδευσης (π.χ ιδιαίτερα με μαύρα χρήματα).  
Πότε επιτέλους θα σπάσει η ομερτά; Πότε θα παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός; Πότε θα σταματήσουν οι γονείς να ανέχονται να πληρώνουν τόσα χρήματα χωρίς απόδειξη; Γιατί όλοι εστιάζουν στη διαφθορά κάποιων πολιτικών και ξεχνούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι επίσης διεφθαρμένο;

Μήπως και σε αυτή την περίπτωση φταίει η Μέρκελ;