Με πρόσχημα το προσφυγικό, εφαρμόζει στα κρυφά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πολιτική ανοιχτών συνόρων;

3.12.15


Ο τραγικός θάνατος του 22χρονου Μαροκινού σήμερα στην Ειδομένη επιβεβαιώνει με φρικτό και σκληρό τρόπο τις ενστάσεις που διατυπώνονται από αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες για τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου έναντι του προσφυγικού.

Μαζί με τους πρόσφυγες, στην Ειδομένη έχουν βρεθεί εδώ κι αρκετό καιρό πάρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δεν εντάσσονται στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και εύλογα δεν γίνονται δεκτοί από την ΠΓΔΜ. Θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά το ότι Μαροκινοί επιλέγουν να μπουν στην Ε.Ε μέσω της Ελλάδας κι όχι από τα σύνορα της χώρας τους με την Ισπανία.

Η Ε.Ε δεν έχει κλείσει τα σύνορα τους στους πρόσφυγες, ούτε όμως και τα έχει ανοίξει σε κάθε οικονομικό μετανάστη. Τα ερωτήματα που θέτουν οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα είναι λίγο-πολύ τα εξής: γιατί δεν κάνετε τίποτα για να διαχωρίσετε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες; Γιατί κάνετε στα βόρεια σύνορα σας το ίδιο που κάνει και η Τουρκία στο Αιγαίο; Γι' αυτό δεν δέχεστε τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ούτε φρούριο, ούτε όμως και να παραμείνει ξέφραγο αμπέλι. Θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις, από αυτές που απαιτούν στιβαρή ηγεσία χωρίς αριστερίστικους συναισθηματισμούς.

Ούτε μπορούμε να βυθίζουμε τις βάρκες, ούτε να τους δεχθούμε όλους. Ας πάψει ο πρωθυπουργός να είναι αιχμάλωτος των ιδεοληψιών όσων βουλευτών του εξακολουθούν να ζουν στο ροζ συννεφάκι του 4%. Αν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η χώρα από τα ψυχολογικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.