Εργασιακός μεσαίωνας ή πάρτι εισφοροδιαφυγής στον ιδιωτικό τομέα; Ή μήπως και τα δυο;

23.7.16


Βρήκα τον παραπάνω πίνακα με στοιχεία του Υπ.Εργασίας σε ένα ρεπορτάζ της Ημερησίας που φέρει τον τίτλο «Εργασιακός μεσαίωνας: 127.000 εργαζόμενοι δουλεύουν για... 100 ευρώ τον μήνα μεικτά!». Τα νούμερα είναι πράγματι σοκαριστικά, υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά».

Με όλο τον σεβασμό στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας που εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας, χωρίς μάλιστα καμία πολιτική δύναμη να επιχειρεί να τους εκπροσωπήσει, δεν μπορώ να πιστέψω ότι στην Ελλάδα πραγματικά υπάρχουν σήμερα 126.956 άνθρωποι που εισπράττουν λιγότερα από 100 ευρώ μεικτά τον μήνα. Αν πράγματι υπήρχαν τόσοι, οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων θα θύμιζαν εκείνους της Βενεζουέλας.

Αντίθετα, είμαι απολύτως βέβαιος ότι υπάρχουν χιλιάδες εργοδότες που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους να εργάζονται τις περισσότερες μέρες παράνομα και δίχως ασφάλιση κι αυτό είναι κυρίως που εξηγήσει τα τρομακτικά νούμερα του παραπάνω πίνακα.

Με τις ασφαλιστικές εισφορές να είναι τεράστιες και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην έχουν κερδίσει τον σεβασμό κανενός, ο ιδιωτικός τομέας σήμερα στην Ελλάδα είναι μια τεράστια ζούγκλα με νικητές μονάχα τα διάφορα λαμόγια. Όλοι οι υπόλοιποι χάνουν. Και οι εργαζόμενοι και οι ευσυνείδητοι εργοδότες και φυσικά το Κράτος.

Άραγε, θα καταφέρει κανείς ποτέ να βάλει τάξη σε αυτό το χάος;