Κατώτερη των περιστάσεων η Κομισιόν: Εν μέσω Brexit επιβάλει κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία

8.7.16


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά από σύστασης του ευρώ, άνοιξε χθες τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την Ισπανία και την Πορτογαλία, επειδή απέτυχαν να τηρήσουν τους στόχους σχετικά με τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος την περίοδο 2013-2015. Δραματική προειδοποίηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και εταίρους.

Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. απειλείται από πολλές κρίσεις (προσφυγικό, Brexit, πιέσεις σε τράπεζες), η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, που είναι προϊόν πιέσεων από την πλευρά ορισμένων βόρειων χωρών, σε καμία περίπτωση δεν θα διευκολύνει την κατάσταση. Αντίθετα μπορεί να φουντώσει τον ευρωσκεπτικισμό στους λαούς του Νότου, οι οποίοι παραδοσιακά στήριζαν και στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι αλήθεια ότι η θέση της Κομισιόν ήταν δύσκολη αφού βρίσκεται στη μέση των πιέσεων, με το Βερολίνο και τις άλλες χώρες του Βορρά να της προσάπτουν ότι δεν είναι αυστηρή στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και από την άλλη τις χώρες του Νότου να της ζητούν να λάβει υπ’ όψιν την αρνητική οικονομική συγκυρία και τις πολιτικές εξελίξεις (Βrexit). Ωστόσο, στο καίριο ερώτημα που τέθηκε χθες στον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Μοσκοβισί γιατί εξαντλείται η αυστηρότητα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και όχι πέρυσι στη Γαλλία, οι απαντήσεις που έδωσαν δεν ήταν πειστικές, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι μεγάλες χώρες έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Νίκου Μπέλλου στη Ναυτεμπορική.

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά οι Βρυξέλλες δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στις κοινωνίες του Νότου και ρίχνουν περισσότερο λάδι σε μια φωτιά που απειλεί να μας κάψει όλους. Κατά συνέπεια, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η δήλωση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα:

Η επιβολή κυρώσεων θα ήταν μια ενέργεια που δύσκολα θα κατανοούσε ο πορτογαλικός λαός, ο οποίος υποφέρει ακόμη και σήμερα από τη μεγάλη ύφεση των τελευταίων ετών και τα μέτρα λιτότητας.