Μετά την απλή αναλογική, ούτε και η συνταγματική αναθεώρηση συγκίνησε τα πλήθη...

27.7.16


Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι τόσο πρόχειρες και που ίσως δεν αξίζει καν να μπει κάποιος στον κόπο να τις σχολιάσει και να τις ερμηνεύσει. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν καλύτερα προετοιμασμένος στις φοιτητικές συνελεύσεις του ΕΜΠ.

Νομίζω ότι είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καίγεται ιδιαίτερα να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, όπως αντίστοιχα δεν καιγόταν για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Εκτιμώ ότι το πακέτο «απλή αναλογική-συνταγματική αναθεώρηση» ήταν μια φιλόδοξη ιδέα του κυβερνητικού επικοινωνιακού επιτελείου ώστε να αλλάξει η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να ξεχαστούν οι κυβερνητικές αδυναμίες στην εφαρμογή του (ανεφάρμοστου) τρίτου Μνημονίου αλλά και οι μάλλον χαμηλές πτήσεις του τουρισμού.

Σε αντίθεση με άλλα πετυχημένα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης, αυτό φαίνεται ότι δεν τους βγήκε και τα διάφορα τρικ λιγοστεύουν εν όψει του καυτού φθινοπώρου. Αν και δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει εντός ολίγων μηνών, ομολογώ ότι αναμένω με ιδιαίτερη περιέργεια να δω τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν η βόμβα της πραγματικής οικονομίας θα σκάσει στα χέρια του.

Υποθέτω ότι ποντάρει σε κάποια βραχυπρόθεσμη και άμεση απόδοση των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που πράγματι προώθησε αλλά και στην απόλυτη στήριξη που απολαμβάνει από τις Βρυξέλλες. Φοβάμαι όμως ότι έχει υποτιμήσει τη συσσωρευμένη οργή των μικρομεσαίων...